Да бъдат приети най-твърди мерки срещу разпространението на коронавируса – това обяви, че ще поиска от правителството ръководителят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг. Той настоява работещи да останат само хранителните магазини, бензиностанциите, аптеките, банките и държавните институции.

Искането му идва след като броят на заразените достигна 41 души.

Тази сутрин броят на заболелите беше 31, но броят им нарасна след като през деня са били установени 10 нови случая при изследвано на проби във ВМА и Националната референтна лаборатория. Починалите са двама.

За първи Мутафчийски се появи на брифинга сам, без да бъде заобиколен от министри и други отговорни лица. Преди да обяви искането си, той изнесе дълга и драматична реч, в която прогнозира, че светът ще се изправи пред най-тежкото подобно бедствие в своята история и упрекна българските граждани, че не приемат достатъчно насериозно това изпитание.

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света … Наложените мерки в последното денонощие като че ли не дават задоволителен резултат … С 30 процента се увеличи броят на заболяванията за един ден”, обяви шефът на щаба.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *