Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов. Заседанието продължи повече от 3 часа. Решението е окончателно.

Малко преди да се гласува отстраняването четиримата представители на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка от която не се върнаха. Председателят на комисията Мартин Бусаров ги потърсил по телефоните, но се никой от тях не си вдигна телефона.

Заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

До отстраняването на Румен Томов се стигна след окончателно решение на Върховния административен съд. Кметът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. В едномесечен срок след избирането си той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил това седмица след изтичане на срока. За това нарушение сигнализира дотогавашният кмет Атанас Камбитов, след проверка в Търговския регистър.

Днешното решение на ОИК трябва да бъде изпратено на ЦИК. Те трябва уведомят президента Румен Радев и той да насрочи нови избори за кмет. Председателя на Общинския съвет в Благоевград трябва да насрочи сесия за избор на временно изпълняващ кмет.

Румен Томов се яви на изборите, като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *