Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в Дом за хора с деменция.

Поводът е проверка на експерти на обществения защитник, която констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово, община Сухиндол.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност. Друга констатация на проверяващия екип е свързана с недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора на ДПЛД той посочва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Препоръки за подобряване на условията са правени още през 2013 г. към кмета на община Сухиндол, пише в сигнала си до главния прокурор омбудсманът.

Диана Ковачева смята, че са нарушени текстове от Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга и Министерството на труда и социалната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *