Парковете в София ще бъдат отворени от утре за разходки на родители с малки деца. Това съобщиха кметът Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов по време на пробно учение в Южния парк. Там бе направен опит да се отвори парка с участието на полиция и доброволци, създаде се специална организация на движение и разпореждания за спазване на дистанция. Включиха се и конни полицаи. В парка присъстваха вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и здравният министър Кирил Ананиев.

Кметът Фандъкова разясни, че общината вече е подготвила специални брошури, в които точно е разписано какви мерки трябва да се спазват при посещението на парковете, както и каква е организацията на движение. Няма да се ползват категорично детските площадки, нито пейките. В ранните сутрешни часове и по-късно следобед кметът препоръча парковете да се ползват от хората с кучета. Колоездачи също ще се допускат.

Премиерът Борисов обясни, че и други кметове биха могли да направят организация и да отворят парковете за семейства с деца.

Според Фандъкова под малки деца се разбира деца до 12 години, които не могат да излизат навън без придружител.

Осем парка ще бъдат отворени в София. Очаква се днес здравният министър Кирил Ананиев да издаде нова заповед. След това всяка община сама ще реши как да процедира.

Това е много сериозна организация, ангажирани са близо 200 човека, уточни кметът на София. Предложението на Столична община е родители с малки деца да с посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Важно е, когато министърът на здравеопазването промени заповедта, да спазваме правилата. Разходките в парковете ще са възможни едва когато от Оперативния щаб разрешат и министър Ананиев издаде заповед, подчерта тя.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Борисов заяви, че родители, браншови организации и експерти трябва да предложат вариант за завършването на 7-12 клас. „За другите искам да ми дадете вариант – за детските градини, кандидат-студентските изпити, матурите“.

Образователният министър заяви, че няма да има орязване на средствата за училища и Вузове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *