Лидерът на ГЕРБ упрекна правителството, че не прави нищо срещу компанията

Откритият от депутата на ГЕРБ Делян Добрев огън срещу кабинета заради дерогацията за вноса на руски петрол от “Лукойл Нефтохим Бургас” прерасна в широк политически фронт. Парламентарните групи ще се съберат още в понеделник да обсъдят искането на ГЕРБ за незабавно прекратяване на дерогацията, независимо, че парламентът е във ваканция и че НС се произнесе по темата буквално преди дни, отлагайки крайния срок за дерогацията до октомври, 2024 г. От ГЕРБ съвсем открито упрекват правителството, че не прави нищо срещу “Лукойл”, като сходна критична позиция заема и ДПС.

До новия обрат по темата “Лукойл” се стигна след интервю на Делян Добрев по bTV, в което Добрев бе изключително остър по темата дерогация и обяви, че всеки път, когато поиска отмяната й, премиерът Николай Денков звъни да казва, че ще подаде оставка. Добрев разказа и за друг подарък, направен според него от парламента на компанията – гласувана тихомълком промяна в закона за енергетиката, с която се въвежда изискване в 12-месечен срок 100% от запасите на нефт и нефтопродукти да се съхраняват само на територията на страната. Публична тайна е, че “Лукойл” държи основна част от складовете и това създава бариери на пазара.

Оказа се, че предложението е внесено от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски, които са подкрепили разработени от МФ текстове. Борисов и Добрев в прав текст си признаха, че не са разбрали какво точно е гласувано. Ден след участието на Добрев, който критикува за дерогацията персонално финансовия министър Асен Василев, от ГЕРБ поискаха повторно гледане на искането за прекратяване й.

“Разбрах, че парламентарната ни група ще имаме среща утре за „Лукойл“. Прокрадва се тенденция, че дерогацията може да повлияе на цените на горивата. Задавам следния въпрос – откакто имаме дерогация, поевтиняха ли нафтата и бензинът?! Или растат непрекъснато? С какво ни плашат, цената стигаше 4 лева по едно време, при положение, че руският петрол „Урал“, благодарение на България е освободен от санкции и влиза и до ден-днешен в рафинерията. България е направила така, че да е защитен руският петрол. Не ние, други… И сега изведнъж страшен страх, защото ще предложим след седмица да няма дерогация. Прави ли Ви впечатление как месеци наред нашето правителство абсолютно нищо не прави срещу „Лукойл“. От газа ще печелите по 3 млрд. лв. от построеното от нас, а от „Лукойл“ са излезли от джобовете ни 3 млрд. долара”, каза в Добрич пред симпатизанти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. ОТ ДПС вече обявиха, че ще подкрепят искането за незабавно прекратяване на дерогацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *