Депутатът от ДПС Делян Пеевски доминира в Нова ТВ, а Кирил Домусчиев само осигурява финансирането. Това каза в интервю за „Алтернативата“ по ТВ1 бившият банкер Цветан Василев, който от години се укрива в Сърбия.

По думите му по същата схема е съществувала и ТВ7 навремето, но ставащото сега с Нова ТВ е „нов етап от развитието на свинеобразния паяк“ (бел. ред – по комиксите на Васил Божков, в които Пеевски е представен като паяк с тяло на прасе).

Водещата Генка Шикерова му припомни, че в ТВ7 е била „телевизията на властта“, изграждала се е различна реалност и там са били Миляна Велева, Ива Стоянова и други хора, който в момента са в Нова ТВ.

„Да, същият модел налагат в момента и в Нова ТВ. Негативите са за Домусчиев, а облагите за Пееввски“, призна той, и добави, че „отишли при Пеевски още през 2014 година“. „С политиката, която в момента водят Нова ТВ, аз съм сигурен, че скоро ще изпаднат“, посочи още той.

Попитан защо му е трябвала телевизия тогава, той отговори: „Ами, приемете го и за грешка“.

Шикерова припомни, че по времето на Василев ТВ7 е хвалела управляващите, а Василев обяви: „Вижте, искам да ви попитам нещо – какво отношение имаше MTG в политиката на Нова ТВ и какво отношение имаше „Тайм уорнър“ към политиката на бТВ. Не беше ли Красимир Гергов, който формираше политиката на бТВ“, каза още той като аргумент, че е нямал общо с политиката на ТВ7.

По думите му съдружието му с Делян Пеевски и близките отношения с ГЕРБ са се развалили, когато той отказал да даде на Пеевски 30% от „Петрол“, 10% от „Виваком“, 50% от „Авионамс““ и 50% от „Дунарит“. Василев отказал също да опрости около 500 млн. лв. задължения на Пеевски към КТБ, фигуриращи в прословутата справка с инициалите „ДП“ и „ДП1“, които Иван Гешев отказа да забележи.

„Общо по моя оценка това бяха активи за над 1 млрд. лева“, добави Василев.

Пеевски не ги поискал лично и изпратил неговата дясна ръка адвокатът Александър Ангелов, твърди Василев и добавя, че имал записи как го е рекетирал.

„Пеевски е острието, защото е мразен, арогантен и не му пука“

„При Божков аз ви казвам как върви – трябва да се облагодетелства бизнесът и облекчава данъчната тежест и процент от спестеното трябва да бъде споделен с политиците, които са обезпечили. При това аз съм сигурен, че от услугите към Божков не се е облагодетелствал само Борисов. Аз мисля, че основният, който се е облагодетелствал е от тях, е Пеевски“, каза още Василев.

Шикерова подчерта, че и при Василев, и при Божков прави впечатление, че отношението към Пеевски се променя коренно, след като прокуратурата започва да ги разследва.

А Василев отговори: „Очевидно Пеевски е острието, защото е брутален, арогантен, очевидно е най-мразеният човек в държавата и очевидно не му пука. На мен лично ми е казвал: „Много ми харесва, че Комарницки ме рисува като свиня“… Може би няма доказателства, затова Божков не го е назовал поименно, но добре е олицетворил Пеевски като паяк, защото всички гнусни мрежи се плетат в центъра, който се олицетворява от Пеевски“.

Банкерът призна, че до един момент вярвал, че проблемите в България са заради Борисов, а не заради Пеевски, но „в един момент те се обединиха“.““Аз искрено вярвах, че когато той си отиде, нещата се се подобрят. После се оказа, че бях заблуден, а не бяха ли заблудени тези, които скачаха по паветата 2013 година“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *