Целият екип от съдебни лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза по случая с насилието спрямо 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, са си направили самоотвод, съобщи прокуратурата. Така нов състав от съдебни медици в друг съдебен район ще изготви на петорната експертиза. Не е ясна причината за самоотвода на съдебни лекари, но на практика по този начин се блокира бързото решаване на делото.

Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви, че застава зад колегата си, който е определил, че 18-годишната Дебора от Стара Загора е получила „лека телесна повреда“.

„Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана“, коментира Апостолов. Българското дружество по съдебна медицина е категорично против медиите да си позволяват да правят разследвания извън журналистическите рамки, да издават присъди и да посочват виновни лица.

Междувременно стана ясно, че министърът на здравеопазването трябва да утвърди медицински стандарт „Съдебна медицина“ във възможно най-кратък срок, но не по-малко от 14 дни. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване, която заседава късно в понеделник

Проектът за медицински стандарт е готов и предстои общественото му обсъждане. Хинков поясни, че документът е плод на 10-годишна работа, а завършването му съвпада със Старозагорския казус.

„Във връзка с казуса, считам, че проблемът не е толкова в стандарта – липсата и наличието, независимо какъв е той и дали наличието на такъв стандарт би решил по-добре казуса в Стара Загора“, коментира министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *