Служителят бил част от масонска ложа заедно с магистрати и бивши министри

Подполковник от Националната служба за охрана (НСО) е обвинен за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал „Младост“ миналата есен, обявиха от прокуратурата. Служителят е арестуван заедно с още двама души, които са криминално проявени. В затвора са лежали и фактическият убиец, и негов помагач. Основна роля при организацията на убийството е играл подполковникът, твърдят разследващите. Той е приел поръчката и е разпределял задачите на другите двама. Бил е специалист по взривове. Разследващите знаят кой е извършителят, но той е в неизвестност. Напуснал е страната и е обявен за издирване.

В една и съща масонска ложа

При преглед на информацията в телефона на арестувания служител на НСО разследващите са попаднали на данни, че той членува в масонска ложа, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Той комуникирал с магистрати, адвокати, бивши министри и висши държавни служители. Според Милева те са си разменяли доклади и документи, включително постановления на Софийската градска прокуратура, както и номера на дела. В момента се проверява дали някои от магистратите могат да бъдат обвинени в търговия с влияние заради „уреждане“ на дела, обясни тя.

Поръчката

Марангозова е убита заради неуредени финансови отношения. Според шефа на националната полиция Христо Терзийски тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват. Ден след убийството ѝ в спецсъда започнало дело след неин сигнал.

Марангозова бе застреляна с три куршума в главата от моторист. До тялото ѝ бе оставена бяла роза, което доведе до спекулации, че мотивът за покушението може да е ревност. Според Милева това категорично не е вярно. Стрелецът с мотора е носел букет от изкуствени бели рози, за да прикрие пистолета със заглушител, обясни тя.  След стрелбата той се е оттеглил към водоем край село Чепинци, в който е изхврърлил мотора. Той е открит от водолази няколко месеца по-късно.

Под пагон

Първоначално делото за убийството на Марангозова се е водело от градската прокуратура. След това е прехвърлено в специализираната заради доказателства, че става дума за престъпна група. В момента то се разследва от военната прокуратура, тъй като служителят на НСО е офицер.

Според разследващите той лично е приел поръчката. Поръчителят обещал сериозна сума. Има доказателства,че между участниците в групата са били разпределени 50 хил. лв. На колата на Марангозова бил поставен джипиес тракер, за да бъде следена и да се изучат навиците ѝ. Според разследващите срещу физическия убиец има и друго дело – за изнасилване и отвличане, което в момента се гледа в съда. Той е лежал в затвора, където се запознал и с помагача си, обясни шефът на столичната полиция Георги Хаджиев. Към момента са арестувани трима души. Поръчителят се издирва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *