„Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога“

 

С помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да удържа срещу Русия, каза американският посланик у нас Кенет Мертен в лекция пред Атлантическия клуб.

“Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техният принос към света – било то в областта на изкуството, иновациите, литература, но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправданата агресия”, посочи той.  Американският посланик каза още, че аплодира „силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС“.

„Стратегическото партньорство никога не е било по-силно“

Дипломатът не коментира вътрешната ситуация в България, но каза, че „стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога“. „Работим с всяко едно правителство, което е избрано, отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

Събитието премина при много висок интерес въпреки летния сезон. Според Мертен САЩ и България за постигнали много като партньори, съюзници и най-доброто предстои.

Заплахите срещу демокрацията се преодоляват с диалог, не със забрани

Посланикът посочи, че ще покани членове на американския конгрес да посетят България.

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, каза Мертен.

Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение.

Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

И пак визите

Посланик Мертен се ангажира да работи за падане на визите, но каза, че България трябва да покрие критериите, за да се случи това. За да получи определена държава безвизов режим със САЩ, процентът на отхвърлени молби за американски визи на нейни граждани трябва да бъде под 3 на сто.  По думите му падането на визите не е политическо решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *