Просто бъг в нашата автоматична система, твърди шефът на Геофизичния институт

БАН по погрешка съобщи за земетресение до Смолян, предава Нова тв.

Рано тази сутрин от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките обяви официално, че във въпросния район е регистрирано земетресение в 4:11 ч. Според съобщението магнитудът е бил 3.4, а епицентърът се е намирал близо до гр. Смолян, на 184 км от София.

По-късно обаче стана ясно, че изобщо не е имало земетресение с епицентър Смолян. От Геофизичния институт на БАН обясниха, че автоматичната им система за измерване е направила грешка и е изпратила съобщение до медиите за труса, без да има такъв.

Във въпросният момент земетресение е имало край Крит. В 4 ч. 9 мин. Европейския средиземноморски сеизмологичен център е регистрирал там трус от 5-а степен.

„Просто бъг в нашата автоматична система. За съжаление нашата система, автоматичната, се е разделила на две. Едната го определяла в Крит, другата го определила като Смолян. Вече бяхме сигурни, че автоматичната ни система работи безотказно, е, оказа се, че за съжаление не е безотказна“, обяви пред БНР директорът на института проф. Николай Милошев.

„Случват се бъгове в системата. Разбира се, ние ще ги оправим, ще ги изчистим. Съжалявам, че това така се е случило и просто през медиите е изтекла информация, която не е реална. От друга страна слава Богу, че не е реална“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *