Около три седмици Васил Божков полага усилия да установи връзка с държавното обвинение, защото е искал да се върне в България. Дали и какво иска да каже предстои да се научи при първа възможност, съобщава БНР.

Обвиненията срещу Божков включват: ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30“, написа Божков сутринта а социалните мрежи, а от МВР пък обещаха да го задържат още на летището.

Имаше реакция по този повод на самия бивш главен прокурор Иван Гешев, с когото Божков беше в остри отношения именно заради поредица от обвинения.

Ще се следи и по какъв начин ще се развие досъдебното производство в Софийската градска прокуратура, където Божков е пострадал, а не обвиняем. Там той твърди, че е бил изнудван да дава пари на Бойко Борисов и Владислав Горанов през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова и досега не можеше да бъде разпитан, защото се намираше в Дубай.

На летището има засилена охрана, която е около ВИП залата на Терминал 1. Има както служители на частната охрана на самия Божков и автомобилите, които той ползва по принцип, въпреки че в момента те няма да му бъдат полезни, така и представители на Гранична полиция, специалните полицейски сили.

Пристигна и бус на съдебна охрана, защото Васил Божков е с международна заповед за издирване по обвинението за незаконна търговия с антики и във връзка с това той трябва да бъде задържан за 72 часа. Така че оттук съдебна охрана ще го откара в Националното следствие, където да му бъдат повдигнати обвиненията в присъствието на адвокат и от там нататък следва процедура: 72 часа в ареста и явяване пред Софийския градски съд за постоянен арест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *