Действащ прокурор, бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, както и бившата му съпруга Любена Петрова са привлечени като обвиняеми по скандала „Осемте джуджета“. Това съобщи Софийската градска прокуратура днес.

Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е обявен за вътрешно и международно издирване. Освен това има издадена европейска заповед за арест.

Любена Петрова пък има призовка за разпит като обвиняема за петък.

Прокурорът Д.Д. е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства – златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

Петьо Петров в съобщението на прокуратурата е описан като „лице от мъжки пол, бивш магистрат (следовател)“. Любена Петрова е „лице от женски пол с инициали Л.П.“ Те са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

От съобщението на прокуратурата се разбира още, че Петров е търсен на известните в страната адреси. За него има и издадено постановление за 72-часово задържане. Не става ясно обаче колко точно са монетите и на каква стойност са. Не е обявено и дали прокурорът и Петрова са пуснати с някаква мярка за неотклонение и дали имат забрана да напускат страната.

Но се разбира, че първото обвинение на Петров – за принуда, по делото, което неотдавна стартира Софийската районна прокуратура, е отменено. Въпросното дело е иззето от градската прокуратура и е установено, че Петров е привлечен като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. От съобщението не става ясно дали цялото дело е прекратено, или само са свалени обвиненията на Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *