Западът предизвика конфликта в Украйна, за да задържи развитието на Русия. Това е заявил президентът Владимир Путин, предаде ТАСС. Той е имал среща с млади учени от федералния ядрен център в Саров. Той е припомнил, че предишното му посещение там е било през 2014 г.

Тогава нашите недоброжелатели направиха първите си стъпки в своите опити да ограничат нашия технологичен суверенитет, да попречат на развитието ни„, е заявил Путин, имайки предвид западните санкции, наложени след окупацията на Кримския полустров от Русия.

Путин припомни, че преди девет години е говорил за необходимостта „от предприемане на енергични мерки, за да бъде гарантиран технологичният суверенитет“ на Русия. „Трябва да кажа, че нашите прогнози се сбъднаха„, отбеляза той.

Руският президент обобщи, че е било направено много, за да бъде гарантиран технологичният суверенитет на страната му, но предстои още доста работа.

Опорката, че войната в Украйна е била „предизивикана от Запада“ често се повтаря в публичните изявления на Путин. В началото на конфликта едно от пропагандните клишета, че Русия не е имала избор.

Нова атака с дронове е била извършена срещу граничния руски град Брянск, съобщи губернаторът на областта Александър Богомаз. Машините са били свалени от противовъздушната отбрана, но са нанесени поражения жп-гара и близкия завод за електроника. Няма данни за загинали и ранени.

Ден по-рано срещу Брянск бе извършена и друга атака с дронове. В местния завод се произвежда електроника за руската армия.

Тактически балистични ракети „АТАКМС“ (ATACMS – Army Tactical Missile Systеm) могат да бъдат включени в следващия пакет американска военна помощ за Украйна, а в момента подобно решение се обсъжда от правителството на САЩ, предаде БТА, позовавайки се на американски медии.

Според американски служител, имащ достъп до плановете за помощ в сферата на отбраната, изпращането на ракетите предстои. Окончателно решение все още не е взето.

Изстрелването на ракетите „АТАКМС“, които са с обсег до 300 км, може да се извършва от реактивни системи за залпов огън „ХАЙМАРС“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *