През нощта на 6 срещу 7 октомври в Израел, близо до границата с Газа, се провежда музикалният фестивал Nova Festival. В момента, в който започва атаката на „Хамас“, посетителите на фестивала танцуват и се забавляват, без да знаят, че след по-малко от час много от тях ще бъдат убити или пленени от терористите.

На мястото на фестивала, в Кибуц Рейм, са открити 260 тела на брутално убити цивилни, като малцината оцелели разказват за преживения ужас. Си Ен Ен съобщава подробностите.

На кадри, появили се в интернет, се вижда как гостите на фестивала „Нова“ в южната част на Израел танцуват безгрижно, без да знаят, че скоро много от тях ще бъдат брутално убити. На заден план в небето вече действат системи за противовъздушна отбрана.

Една от оцелелите от терористичното клане разказва пред репортери, че бойците са ги нападнали половин час след като хиляди ракети са започнали да летят към Израел. Момичето си спомня как тя и стотици други хора са се опитвали да избягат, докато терористите са стреляли в гърбовете на бягащите цивилни.

Танцовото парти на фестивала „Нова“ край границата между Газа и Израел съвпада с еврейския празник Сукот и продължава цяла нощ. На разсъмване събралите се на фестивала в провинцията чуват сирени и ракети. „Дори нямаше къде да се скрием, защото бяхме на открито пространство….. Всички се паникьосаха толкова много и започнаха да си събират нещата“, казва тя.

На видео, предоставено на изданието от свидетелката на клането, се вижда как хората бягат от мястото на концерта. Чуват се експлозии и писъци на уплашени хора. Според свидетелката повечето хора са се втурнали към колите си. Но желаещите да си тръгнат са били толкова много, че движението е било парализирано. Тогава много хора изпадат в паника, изоставят колите си и побягват през откритото поле.

Интервюираната от Си Ен Ен казва, че е успяла да стигне до гората и е успяла да се качи в една кола, която е минавала наблизо. „Видяла е много мъртви и ранени хора край пътя, но една сцена особено ѝ е останала в паметта: един посетител на концерта е бил застрелян близо до микробус, а друг е лежал мъртъв на пътническата седалка на автомобила….

„Беше толкова страшно и не знаехме къде да отидем, за да не срещнем тези зли… хора… Много от моите приятели се изгубиха в гората в продължение на часове. Застреляха ги като в стрелбище“, цитират журналистите разказа на момичето. Тя все още се опитва да се свърже с приятели, които са изчезнали след нападението. Дали те са живи, момичето не знае.

Междувременно роднини започват да разпознават своите близки във видеоклиповете, заснети от терористите и изтекли в интернет. Така 25-годишната израелска гражданка Ноа Аргамани е разпозната на кадрите, на които терористите отвеждат плачещо, уплашено момиче на мотор, което моли за помощ. Приятелят ѝ, 30-годишният Авинатан Ор, също е забелязан във видеото: въоръжените лица извиват ръцете му зад гърба и го принуждават да тръгне нанякъде. „Тя беше толкова уплашена, толкова уплашена. Винаги съм я защитавал, а точно в този момент не можех. Моля се всички да се върнат“, заяви пред репортери бащата на отвлеченото момиче, Яков Аргамани.

Братът на приятеля на Ноа Авинатан също веднага разпознал двамата на ужасяващите кадри. „Видях приятелката му Ноа във видеото, уплашена и ужасена, изобщо не мога да си представя какво се случва с нея – крещи в паника на мотора си, докато я държат някакви мръсници и не я пускат… Брат ми, едър мъж, висок два метра, тренира четири пъти седмично, много силен човек е. Предполагам, че са го държали, може би четирима или петима души, и просто са го повели към границата“, каза Моше Ор пред репортери.

Преди да бъде заловена от екстремистите, двойката се е крила няколко часа и е видяла множество убийства, извършени от Хамас. Младежите успели да изпратят текстови съобщения на приятелите си по месинджъри за това.

Роднините идентифицираха и друго ужасяващо видео, на което се вижда как момиче е съблечено почти голо и лежи с лице надолу в безсъзнание на задната седалка на автомобил на терористите. Бойците, които се гаврят с тялото на момичето, го наричат „израелска военна“. Всъщност момичето е разпознато като 20-годишната германска гражданка Шани Лук по татуировката на крака ѝ, която се вижда във видеото.

Роднините на момичето потвърждават, че Шани е била на фестивала. „Разпознахме я по татуировките и по това, че има дълги дреди…“ Имаме някаква надежда… „Хамас“ е отговорен за нея и за други хора“, каза братовчед на момичето пред „Вашингтон пост“.

Източник от германското външно министерство заявява пред CNN, че „Федералното министерство на външните работи и германското посолство в Тел Авив са в тесен контакт с израелските власти, за да разберат дали и до каква степен са засегнати германски граждани“.

Bild публикува видеоклип, в който майката на момичето казва. „Тази сутрин дъщеря ми, Шани Никол Лук, германска гражданка, беше отвлечена от палестинското движение „Хамас“ заедно с група туристи в южен Израел…. Изпратиха ни видеозапис, на който ясно се вижда как дъщеря ни е в безсъзнание в кола с палестинци, които обикалят ивицата Газа… Моля за помощ и за всякаква информация“, казва Рикарда Лук.

На мястото на фестивала са открити 260 тела на убити хора. Предполага се, че всички те са били участници във фестивала. Ръцете на някои от тях са вързани зад гърба, а по телата им има следи от изтезания.

Междувременно в интернет се появиха и кадри на десетки хора, които са напуснали убежищата край Нетивот и се прибират пеша по домовете си. Възможно е обаче това да са не само участници във фестивала, но и чуждестранни работници, които се крият от „Хамас“. По-късно в интернет се появиха кадри, на които се вижда как участници във фестивала се крият. Те са успели да се измъкнат живи от събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *