Отстраняването на борда на Българската банка за развитие е добра стъпка към възстановяването на доверието в обществото, коментира българският евродепутат Радан Кънев във Фейсбук.

Според Кънев обаче остават няколко много важни въпроса. Например какво се случва с отпуснатия кредит за 75 млн. лв. на колекторската фирма. Също така евродепутатът недоумява как икономическият министър и финансовият министър не са знаели за отпускането на този заем, както и кой упражнява контрол от името на принципала.

„Ако така се харчат парите на държавната банка (а те се харчат и по-зле…), как да дадем 700 милиона от бюджета там? Какви са гаранциите срещу кражби по време на криза и епидемия? Кога най-сетне държавните органи, и особено прокуратурата, ще тръгнат по следите на парите от КТБ? Защото връзката между тези 75 милиона и рефинансираните лоши кредити на КТБ е доста ясна…“, коментира още евродепутатът. По думите му тези отговори и неизбежната оставка на Владислав Горанов и Емил Караниколов ще върнат поне частично доверието.

По-рано премиерът Бойко Борисов разпореди бордът на директорите на Българската банка за развитие да бъде освободен. Министър-председателят каза, че е възмутен от направеното от ББР, визирайки отпускането на кредит към неизвестна колекторска фирма в размер на 75 млн. лева.

„Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борд“, посочи премиерът.

Според главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев заемът от 75 млн. лева, отпуснат на колекторската фирма „Свети Георги Груп“, е стандартна операция за рефинансиране на две търговски банки. Крайната й цел е те да бъдат разтоварени от стари проблемни вземания, което ще укрепи ликвидността им и ще им позволи да се съсредоточат върху финансирането на нови клиенти.

Според отчета на фирмата обаче за 2018 г. тя има едва 57 хил. лв. активи, 2 хил. лв. приходи и нулева печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *