Няма такава точка в програмата за управление, обяви депутатът и бивш министър Валентин Радев

 

Брифинг в парламента дадоха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и депутатите от ГЕРБ Валентин Радев и Пламен Нунев. Тримата обявиха, че не подкрепят доброволчеството в МВР според варианта, предложен от ОП.

Припомняме, че националистите заплашиха, че ще напуснат коалицията. Това стана, след като от ГЕРБ изненадващо обърнаха позицията си и отхвърлиха частта от законопроекта с доброволческите отряди. Това стана, въпреки че тя бе одобрена на ниво комисия.

На въпрос какво следва оттук нататък, съпредседателят на парламентарната група на ОП Искрен Веселинов днес каза: „Зависи какви цели са си поставили нашите партньори от ГЕРБ. Казвам ви, че за нас това е акт на денонсиране на споразумението. Имат време да се поправят. Има време да го гласуваме отново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят.“

Законопроектът днес бе гласуван на второ четене, но не бе довършен и част от него остана за утре.

От ГЕРБ малко след това организираха също извънреден брифинг.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира: „Аз като професионалист винаги съм заявявал, че доброволчеството е хубава форма за подпомагане на Министерството на вътрешните работи, но винаги съм уточнявал, че приемам тя да бъде прилагана по отношение на пожарната безопасност и използването на доброволци при издирване и спасяване на бедстващи лица – изгубили се в планината и т.н. Там смятам, че доброволците биха били ефективни. По отношение използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия, смятам, че ние трябва да вървим в друга посока, в която и вървим – да укрепваме състава на МВР с полицейски служители, да модернизираме полицейската дейност, да използваме технически средства, да повишаваме нашата мобилност и да подобряваме информационните системи, така че да отговорим и да посетим всяко едно населено място. Знаете, че политиката, която провеждаме, е да имаме присъствие във всяко едно населено място посредством и мобилни екипи.“

По повод обвиненията от страна на ОП, бившият вътрешен министър Валентин Радев каза: „Аз отворих програмата (за управление) и проверих да не би пък някъде да сме пропуснали някакъв текст. В програмата е записано, че трябва да има служители по охраната. Така е записано там… Тука се стигна до доброволчество. Имаше вътре и текст, който буквално взриви залата, или поне стана център на вниманието, за проверката на личните документи – нещо, което (министърът е професионалист, той ще ви каже, че това) е основна функция на МВР. Много трудно може да бъде дадено на някой и никой от полицията не го приема добре. И ние го знаехме, но компромисът за това – да, добра идея, (те и БСП го казаха, между другото), но може би не е днеска моментът да стане това. Опитахме се, говорихме в работната група, в комисиите аз бях против също. Малко прибързваме. Една добра идея може да бъде добра, ама когато бъде възприета от обществото, от професионалистите в МВР и да виждаме финала, да виждаме, че тя ще работи добре. Така че това сега, което се случи в залата – ДПС срещу не знам кой си, ние сме се били съюзявали. Извинявайте, ама някой от вас не присъства ли на комисията? Ако не си спомнят, кажете на колегите си какво стана там. Там всички говорихме професионално и се опитвахме да намерим доброто в тази идея, да го придвижим напред. Е не се получи съвсем и видяхте резултата в залата. Така че аз си мисля, че в тази посока трябва да се съсредоточи разговорът, а не за някакви коалиции и липса на коалиция и т.н. Да се чете добре програмата на правителството!“

Пламен Нунев, който е председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, също подкрепи министъра. Нунев обясни, че няма политически проблем, а казусът е професионален.

След въпрос към Младен Маринов как ще коментира острата реакция на ОП, министърът каза, че няма да го направи.

„Знаете, че произтичам изцяло от професионалните среди. Моето становище стъпва на професионалния опит и на професионалното ми мислене, така че не бих коментирал поведението на политическите сили в зала. Все пак това са народни представители и те гласуват по вътрешно убеждение и по това, което е в защита на техните избиратели. Така че аз се ограничавам и казвам моето мнение като министър на вътрешните работи – защо съм „за“, докъде съм „за“ и защо съм против“, заяви Маринов.

Депутатите от ГЕРБ също отказаха да коментират въпроса, а служителят от пресцентъра на партията закри пресконференцията, като обясни, че други репортерски питания не може да се правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *