Днес братята Бобокови са обвиняеми. През 30-те години на Прехода са не само в приемлив образ на сериозни предприемачи, но и са известни с благочестиви дейности. В кой момент точно държавното управление се усъмни в наличието на почтеност?

През 2018 година Министерството на младежта и спорта изкупува мажоритарния дял на залата „Арена Русе“ за 20 милиона лева – съоръжение, което за предишната, 2017 година е декларирало близо 1.6 млн. лв. загуби. Възможно ли е обективна загуба да се превърне в субективна печалба?

Постановление № 291 от 12 декември 2018 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2018 г. ни съобщава:

Чрез промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. се увеличава капиталът на „Национална спортна база“ ЕАД. С предоставените средства в размер на 20 000 000 лв. ще бъде придобит мажоритарен брой акции от капитала на „Арена Русе“ АД, собственик Булстрад Арена – универсална спортно-зрелищна зала и обществен комплекс към нея. Управлението на многофункционалното спортно съоръжение от „Национална спортна база“ ЕАД ще гарантира висока степен на експлоатационна ефективност на обекта и ще намали пряката ангажираност на държавата за управлението и поддържането й.

Това буди няколко основателни въпроса:

  • Защо Министерството на спорта купува съоръжение, което е на загуба?
  • Имало ли е ресто от 20-те милиона, каквито практики се създава впечатлението, че Борисов използва?
  • Какви са финансовите резултатите на дружеството, след като държавата го е закупила с аргумента, че така ще „гарантира висока степен на експлоатационна ефективност на обекта“?
  • След като се счита, че така ще се намали пряката ангажираност на държавата за управлението и поддържането на съоръжението, какъв е финансовият ефект и ако е по-лош, кой ще носи отговорността?
  • Когато са закупени акциите на братя Бобокови, Борисов каква оценка е имал за тях – че са почтени хора или, че са бандити? Защото огромна част от хората продължават да считат, че те са свестни предприемачи, друга част може би са разколебани.
  • Борисов правил ли е проверка – занимавали ли са се с боклуци, не са ли се занимавали? Как са придобили колекцията си от антични предмети?

Румен Петков, председател на партия АБВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *