Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, посочват от институцията.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да се закълнат на церемония в КС в 11 ч. Това става на фона на протести на адвокатската общност и на неправителствени организации, както и на оспорване пред самия КС на решенията на Народното събрание за техния избор.

През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев и тогавашният председател на КС Евгени Танчев провалиха клетвата на избраната от парламента за съдия Венета Марковска. В последните дни се чуха призиви и към Радев да осуети клетвата на новите избраници от парламентарната квота и особено на Атанасова. Той беше призован за това включително от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно Радев сезира Конституционния съд срещу избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда. Клетвата обаче беше насрочена.

В мотивите си срещу избора на НС, президентът припомня новоприетия текст от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Радев атакува и 9-годишния срок на мандата, който депутатите записаха в решенията за Атанасова и Белазелков. „Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата“, казва Радев и припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *