Руски хакери блокираха на 15 септември сайтовете на няколко български банки. Те са NoName057(16) – същите, които през юли блокираха сайта на Народното събрание. Известни са като група хакери, които работят за Русия, атакуват украински компании и институции, атакуват и западни държави, реагират на политически събития. Според наблюдатели, от успехите, които си приписват, 20% не са тяхно дело.

И тези хакери имат подкрепа от българи. „love you guys!! Аз съм от България, утре имаме национална стачка. Можете ли някак да спрете всички правителствени сайтове?“

Това е написал на 17 септември потребител на „Телеграм“, под съобщение на тази руска хакерска група, че е блокирала сайтовете на български банки. Друг българин потребител е добавил: „Работайте, братя, българите са с вас!“

Групата хакери и създадена малко преди нападението срещу Украйна. Започва все по-често да работи с политически мотиви. През лятото на 2022 г. започва да атакува държавни, градски и местни власти, фирми, производители на въоръжение, транспортни компании и пощенски офиси.

Анализ на дейността им за миналата година показва, че основните сектори на техните DDoS кампании са: администрация, правителство, правосъдие, правни услуги, транспорт, банки, финанси, застраховане, услуги за плащания и преводи, търговия.

Блокирането на сайтове на няколко банки в България е забелязано в петък, 15 септември. Хакерите съобщават „Днес бяхме и в България“. В публикацията им са изброени засегнатите банки, плюс снимки от екрана на неработещите им сайтове, с българското знаме. Това са Банка ДСК, Piraeus Bank (всъщност тази банка е част от Пощенска банка), Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка. В рамките на часове достъпът до сайтовете беше възстановен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *