Българските власти разпространиха информация за шпиони дипломати преди да ни уведомят, се казва в позиция на руското посолство в София. От мисията твърдят също, че действията на българската държава не се основават на конкретни доказателства.

Този стил не отговарял на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни. Това се казва в кратка информация, публикувана на фейсбук страницата на посолството на Руската федерация у нас.

От дипломатическата мисия потвърждават, че посланик Анатолий Макаров е бил поканен във Външно министерство, където са му „връчени ноти за обявяване на дипломат на Посолството за „персона нон грата“ и за обявяване на служител на Търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл.9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г.

Никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени, се казва още в съобщението.

От Руското посолство уверяват, че въпросните сътрудници ще напуснат страната ни в посочените в нотите срокове, но руската държава си запазва право за ответни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *