Антон Хекимян засега отпада, на балотаж отиват Васил Терзиев и Ваня Григорова

Една епоха си отива – за първи път от 18 години насам ГЕРБ няма да управлява София. Антон Хекимян – кандидатът за кмет на партията на Столична община, отпадна изненадващо още на първия тур.

На балотаж отиват Васил Терзиев с 37 процента от гласовете, издигнат от ПП-ДБ (Спаси София), и подкрепяната от БСП Ваня Григорова с 20.7 процента. Антон Хекимян, номиниран от ГЕРБ, остава трети с 18.9 процента. Така сочи екзитполът на социолозите от „Алфи Рисърч“ в края на изборния ден. Тази подредба на основните кандидати се следва и в екзитполовете на другите основни социологически агенции.

Очертава се класически сблъсък между ляво и дясно на втория тур. Огромният скандал с машинния вот, заради който се премина към гласуване само с хартиени бюлетини, очевидно не е сработил в полза на герберите, които изиграха основна роля в раздухването му. А Хекимян дори се рекламираше в последния ден на кампанията, че залага на ГЕРБ и на хартията.

В Пловдив няма изненади. И там ще се ходи на втори тур, в който ще се състезават Костадин Димитров от ГЕРБ с 32.1% и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, който получава 22.4%, както сочат данни на „Галъп интернешънъл“. Бившият кмет Славчо Атанасов взима солидните 15.6%, което означава, че вероятно неговите избиратели ще решат балотажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *