САЩ са дали над $1 млрд. на британска фирма за ваксина срещу коронавируса

Рекордните 106 000 души са се заразили с коронавируса в рамките на последното денонощие, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от информационните агенции. „В последните 24 часа СЗО регистрира 106 хиляди нови случая на заразата – най-големият брой за един ден от началото на пандемията досега. Близо две трети от тези случаи са регистрирани само в четири страни“, каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева. От представените данни става ясно, че това са САЩ, Русия, Бразилия и Обединеното кралство.

„Пред нас все още има дълъг път до преодоляването на тази пандемия“, предупреди той. Шефът на СЗО изрази „сериозна загриженост“ от факта, че сериозен ръст има на нови случаи на коронавируса в страните, където населението е с ниски и средни доходи.

Към момента заразата се разпространява най-бързо в Бразилия, която вече трета по броя на заразените след САЩ и Русия. В Бразилия 293 000 са вече  заразените, като само за последното денонощие са 21 000. Починалите в последните 24 часа са 911, като общият им брой става 18 894.

В глобален мащаб заразените с короновируса вече са 5 090 157 души. По данни на Worldometers починалите са 329 739, а възстановилите се 2 024 329. Съединените щати продължават да държат лидерската позиция по брой заразени  – над 1 593 000. На второ място е Русия с 308 000, но има много голяма разлика в броя на починалите. В САЩ те са най-много – 94 941, а в Русия жертвите на заразата са под 3000.

На Балканите Турция обяви отново под 1000 нови случая – 972 случая, 152 000 са заразените общо там. Румъния  случая, общ брой 17 000, Сърбия – 100 заразени за последното денонощие, 10 800 случая. В Гърция, Босна, Северна Македония, Албания, Хърватия – под 20 случая.

– Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро продължава да неглижира разпространението на коронавируса в страната, въпреки че ежедневно броят на новозаразените се увеличава с по около 15 000 души. Той настоява, че става въпрос за „лек грип“ и обвинява Китай за истерията около пандемията, съобщи „Дойче веле“. Болсонаро е убеден, че Пекин иска да му навреди. Той нарочно игнорира предписанията на СЗО и на бразилското здравно министерство за спазване на дистанция, като се демонстративно се ръкува с граждани.

В по-големите бразилски градове президентските привърженици провеждат автомобилни протести, недоволни от губернаторите и кметовете на населените места заради затворените магазини, в които не се продават стоки от първа необходимост. Болсонаро е решен да отвори почти всички магазини и заведения, за да спаси икономиката на страната. Но въпросът за налагането на ограничения или тяхното разхлабване е от компетенциите на местните правителства и кметовете, които не са склонни на това, тъй като болниците се препълнени със заразени с коронавируса.

– САЩ са предоставили финансиране от над 1 млрд. долара на британската фармацевтична компания AstraZeneca  за разработване на ваксина срещу коронавируса, съобщи „Блумбърг“. Фирмата работи по експериментална ваксина срещу COVID-19 съвместно с учени от Оксфордския университет.

Новината е оповестена на фона на опасенията, че САЩ могат да се сдобият с ваксина преди други страни, благодарение на мащабното финансиране, което отпускат на фармацевтични компании по света. Американското финансиране е доста по-голямо от отпуснатите от Великобритания под 25 млн. долара.

Преди дни Франция атакува местния фармацевтичен гигант Sanofi, след като от компанията обявиха, че първо ще предоставят потенциална ваксина срещу коронавируса на САЩ, тъй като е първата държава, финансирала проекта им. Това  изказване предизвика сериозно недоволство сред властта в Париж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *