Продължаващото потискане на лихвите по влоговете у нас е основният фактор за рекордната печалба на банките у нас, която в края на юли достига 2 млрд. лв., става ясно от данните на Българската народна банка (БНБ). За сравнение, миналата година, която също завърши с рекорден финансов резултат на системата, печалбата за цялата година беше 2.1 млрд. лв. Тази година до момента се очертава ръст от 68%.

Казано накратко, банките в момента отчитат рекордни резултати за сметка на спестителите. Почти целият ръст в печалбата идва от приходите от лихви. Нетно те са се повишили с близо 1 млрд. лв. – от 1.725 млрд. лв. към юли 2022 г. на 2.697 млрд. лв. към юли 2023 г. Причината е разтварящата се ножица между увеличаващите се лихви по кредитите, които много бавно се пренасят у нас, и потискането на лихвите по депозитите, които продължават да са близко до нулата.

Тенденцията не е характерна само за България, а се наблюдава и в еврозоната. Неслучайно много правителства започнаха да обмислят или направо да въвеждат различни данъчни мерки – в някои случаи директно върху банковите свръхпечалби, а в други – върху нетния лихвен доход. Последният нашумял случай е с Италия, където правителството на Джорджа Мелони се закани да въведе 40% данък върху частта от нетния лихвен доход за 2022 или 2023 г., която надхвърля определени ръстове за последните две години. Кабинетът обаче бързо преосмисли облагането и сложи таван до 0.1% от активите на всяка банка след силна отрицателна реакция на финансовите пазари.

Активите на банковата система към 31 юли са 160 млрд. лв., съобщи още БНБ.

Брутните кредити и аванси са 107 млрд. лв. Брутният кредитен портфейл нараства със 727 млн. лв. (0.8%) до 92.4 млрд. лв. на месечна база.

Депозитите в банковата система в края на юли са 137 млрд. лв., като през месеца е отчетен спад с 854 млн. лв. (0.6%). Спестяванията на фирмите и на гражданите обаче растат – на бизнеса с 567 млн. лв. или 1.3%, и на домакинства – с 605 млн. лв. или 0.8% на месечна база.

Балансовият собствен капитал на банковата система в края на юли е 18.7 млрд. лв. и на месечна база нараства с 348 млн. лв. (1.9%). Ликвидният буфер е 44.8 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *