Правителството обявява за „национален обект“ бъдещата автомагистрала, която е от Русе до Велико Търново. Това обясни на брифинг в Министерския съвет регионалният министър арх. Иван Шишков.

„Можем да кажем днеска, че с това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в проектирането и строителството на пътищата и да въдворим наистина някакъв веднъж правов, втори път, разбира се, и планов ред в цялото изграждане. Да ви говоря колко е важна тази автомагистрала, мисля, че ще е напълно безсмислено и ще ви отегча поради това, че знаете много добре колко смъртни случая има на пътя. Знаете буквално колко се е забавило според мен изграждането й“, добави г-н Шишков.

С изявлението си той добави още една сфера, в която според служебния кабинет има хаос в държавата. Първата беше енергетиката.

За отсечката Русе – Велико Търново министър Шишков добави: „Хубавата новина към днеска е, че освен че Министерски съвет обявява за национален обект, Подробният устройствен план е готов и другата седмица предстои да бъде одобрен от мен със заповед, с което да бъде стартирана истинската процедура за отчуждаването и изграждането автомагистралата. Това, което беше интересно и искам да ви го споделя, – тъй като в края на миналия служебен кабинет ние се бяхме почти подготвили за това действие, включително и с подробен устройствен план, – оказа се, че в определени министерства умишлено планът не е бил съгласуван. Това сподели и министърът на здравеопазването днеска. Планът не е бил обявяван за национален обект, но както виждате, това вече е преодоляно и можем да кажем, че от днескашна дата стартира с изключително сериозни темпове; ще стартира проектирането – говоря вече само в технически проект, защото в момента имаме идеен проект, за автомагистралата до Бяла. Т.е. от Русе до Бяла и обхода на Бяла. Това са два от трите бъдещи лота за магистралата.“

Въпросната магистрала била „част от най-важния транспортен коридор, който е със знаение не само за България, а е със значение за цяла Европа“.

„Това е коридорът „Север – юг“. Амбицията, разбира се, е такава, че ние няма да спрем до тук с планирането. Аз вече съм изразявал пред вас становището, че максимално бързо ще възложим проектиране на целия транспортен коридор до КПП „Маказа“, добави Иван Шишков.

Друга важна точка с много значим обществен интерес, която била приета днес от Министерския съвет, е за одобряване изменение на Общия устройствен план на София, свързано с разширяване на третия метродиаметър.

На въпрос на „Флагман“ – какви ще са последствията от това, че съответната отсечка от магистралата става национален обект, министър Шишков обясни: „Това, че става национален обект, има смисъл по няколко направления. Веднъж, по-лесни процедури за одобряване, по-бързи процедури за отчуждаване и това, че наистина държавата по този начин може да осигури, първо, по-лесно инвестиции и, естествено, по-лесно да одобри, както ви казах, и да отчужди имотите. Освен това, аз мисля, че този акт за обявяване на национален обект не е формален и не е, за да се възползваме от определени облекчени процедури в закона. Мисля, че това е едно достатъчно ясно доказателство, че определените най-важни магистрали като направления наистина трябва да бъдат обявени за национални обекти, защото това е нещо, което би ни гарантирало изграждането, цялостно, на магистралната мрежа. И, разбира се, най-важното, което искаме да постигнем, е по-добра безопасност на движението и много по-голяма проходимост на нашите пътища.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *