С коронавируса и бежанците властта прикрива собствената си безпомощност, която сама си причини. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов. Той допълни, че от доста време институциите в България не функционират, т.е. няма нито една институция, в която чиновниците всеки ден, рутинно – без да им се казва, да вършат работата, за която са наети. Евгений Дайнов уточни, че с кризи могат да се справят единствено общества, чиито институции функционират постоянно, рутинно и които имат разработени и проверени в практиката протоколи и процедури за справяне с извънредни ситуации. Според него в България няма регулярно рутинно функциониране на институциите, защото всеки чака заповед от горе, а също така няма и планове за извънредни ситуации.

„Няма как в една цивилизована страна, член на ЕС, да няма поне 7-8 институции, които да имат разработени протоколи за справяне с човек, излязъл на балкона на публична сграда. Трябва да има такива протоколи при охраната на сградата – какво се прави в такива случаи, кой го прави, как го прави. Трябва да има МВР. А сега какво се оказа? Тъй като нито една институция не функционира и няма планове за справяне със ситуация, дори малко по-различно изглеждащи от обичайното, самият шеф на НСО отива да се разправя с медицинската сестра на перваза на прозореца“, каза още той.

Проф. Евгений Дайнов допълни, че всичко това е резултат от това, че премиерът Бойко Борисов решава всичко по телефона. Той каза още, че кризите с коронавируса и бежанците ще бъдат добре дошло оправдание за премиера за усвояване на още средства и евентуално за забрана на протести. Политологът уточни, че липсващите институции ще гарантират на българското общество, че всяка извънредна ситуация ще залее премиера Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *