Трябва да свикнем да живеем коронавируса, обясни премиерът Бойко Борисов

Правителството ще удължи извънредната епидемична обстановка с 15 дни – до 30 юни. Мерките срещу коронавируса Covid-19 обаче няма да се затягат.

„Точно обратното – от 15 юни пускаме и театрите, кината на 50%, или през седалка. За градския транспорт маските остават задължителни и изрично доцент Кунчев настоява за това, а не да си ги носят на щията и да създават илюзорното усещане, че са защитени хората. Затворените пространства ги препоръчваме. И днеска министър Ананиев и щабът ще го облечат всичкото това като решение и детайли в нова заповед. Така че да успокоиме хората. Трябва да свикнем да живеем с този вирус“, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет днес.

Той каза, че е обсъдил въпроса с Националния оперативен щаб (НОЩ).

„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на клъстерите (Доспат, Сърница, Ясеновец). По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете…“, коментира Бойко Борисов.

Той акцентира върху нуждата от дисциплина, спазване на дистанция и дезинфекция.

В много от държавите имало ръст на заболелите. Рязко увеличение констатирали и в Израел.

„С една дума – нищо положително не се е случило. Нищо различно отпреди месец или два няма. Пандемията расте, пандемията се увеличава, заболяванията се увеличават. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. И в същото време – в условията на почти нормален начин на живот, на икономиката, на стопанството, на бизнеса, на културата и на всички останали“, обясни Бойко Борисов.

Той добави: „Смело напред. Хората ни на първа линия продължават да бъдат обезпечавани с необходимите медикаменти и средства.“

Използвали се стотици тонове дезинфектанти.

Борисов обясни, че не иска мерките да са стресиращи. Той подчерта, че в България действали „най-либералните мерки“ в света.

Показател за него било да не се стигне до момент, в който болниците да не могат да приемат пациенти. Затова се продължавали мерките.

„Старческите домове да се гледат най-внимателнои да се тестват и да се охраняват и пазят като най-рисковани“, заръча премиерът.  По думите му, ако се наложи, извънредната епидемична обстановка ще се удължи и след 30 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *