Европейската футболна централа забрани на фенове на „Шкупи“ да пътуват до София, за да няма нови ексцесии

 

УЕФА е наложила солидна глоба от 40 000 евро на „Левски“ заради поведението на „сините“ фенове на мача в Скопие със северномакедонския „Шкупи“ от II квалификационен кръг в турнира Лига на конференцията.

Причината за санкцията е „дискриминационно поведение в трибуната с привърженици на „Левски“, включващо скандирания на етническа основа и политически лозунги, както и ексцесии в гостуващия сектор“, съобщиха от „синия клуб.

Към глобата е добавена и друга санкция – „Левски“ няма право да продава билети за своите фенове за следващото гостуване в европейските клубни турнири. А при ново провинение в следващото евродомакинство, стадион „Георги Аспарухов“ ще бъде частично затворен.

По-рано днес пък стана ясно, че мачът-реванш с „Шкупи“ най-вероятно ще протече доста по-спокойно, в сравнения с първия мач. Победата на българския тим с 2:0 миналия четвъртък в Скопие бе съпроводена с ексцесии преди мача, при които бяха арестувани 21 привърженици (19 от тях български), а фен на „Левски“ бе наръган с нож и още се възстановява в болница в столицата на Северна Македония.

За да се избегнат повторни тежки инциденти от комисията по сигурност на УЕФА са препоръчали на „Левски“ да не продава билети за гостуващи фенове за реванша, който е този четвъртък (3 август) от 20:00 ч. на ст. „Виваком Арена – Георги Аспарухов“. От българския клуб са се съобразили с нареждането и няма да има обособен сектор за гостуваща агитка, съответно няма и да се продават пропуски за организирани фенове на „Шкупи“.

Нещо повече – за да се избегне рискът привърженици на гостите да си купят индивидуално билети от свободна продажба, на входовете на стадиона, отново по указания на УЕФА, ще има задължителна проверка на личните документи и граждани на Северна Македония няма да бъдат допускани на трибуните, дори да притежават закупен билет.

От „Шкупи“ също реагираха и оповестиха, че няма да има пътуване за реванша в България. Там е имало среща между представители на клуба, на УЕФА и на местното министерство на вътрешните работи. Дори бе отправен призив към феновете: „ПЪТУВАНЕТО ДО СОФИЯ НЕ СЕ РАЗРЕШАВА!“

Взетите мерки предполагат деескалация на напрежението, тъй като имаше реална опасност от нови сблъсъци. След баталиите преди първия мач фенове на „Левски“ се заканиха да отмъстят за това на реванша, ако агитката на „Шкупи“ пристигне в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *