Във френските Алпи имало база на руски шпиони, действали и в България, твърди в. „Монд“, цитиран от агенциите. Това показало разследване, в което са участвали британските, френските и швейцарските разузнавателни служби. То е започнало през пролетта на 2018 г. Установено е, че във френския департамент Горна Савоя, който граничи с Швейцария и Италия, имало базов лагер за тайни шпионски операции в Европа, твърди пред изданието високопоставен представител на френското разузнаване.

Шпионската групата се е състояла от 15 души, които са били част от специалното звено 29 155 към руското главно разузнавателно управление, и се занимавали с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди „Монд“. Те действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора. Руснаците са действали в Европа от 2014 г., а във Франция са били за последен път през 2018 г. Смята се, че там са били и някои от извършителите на нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които през март м.г. бяха отровени в британския град Солсбъри с нервнопаралитичното вещество новичок.

Руските агенти не са провели никакви операции на френска територия, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя. Смята се, че не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *