Специализираната прокуратура обяви, че разследва секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и русенски прокурор за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Разследването „изскача“ от досъдебното производство срещу обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков (един от собствениците на холдинга „Монбат“). Твърденията си прокуратурата базира на комуникация между всеки от двамата с Бобоков, но по различни казуси и през различни години.

От съобщението ѝ не се разбира дали тримата са разследвани за участие в обща схема, или поотделно заради комуникацията с Пламен Бобоков. От разпространените материали не се вижда и дали разследването е свързано с работата на Пламен Узунов за администрацията на държавния глава, а е предоставена само комуникация, свързана със съдебно дело.

Прокуратурата информира по темата чрез редовния си напоследък похват – разпространи до медиите скрийншотове на съобщения от телефон, които обаче не дават достатъчно ясна информация. Явно затова държавното обвинение пояснява в съобщението си за какво се говори в съобщенията. Прокуратурата твърди, че телефонът е използван от Пламен Бобоков и е иззет като веществено доказателство.

Държавното обвинение разпространи скрийншотовете в деня, в който спецсъдът гледа мярката за неотклонение на Пламен Бобоков, който бе арестуван след шумна акция на 1 юни и обвинен за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина, а впоследствие бе пуснат под гаранция от 1 млн. лева, но след това отново бе арестуван. Вчера (18 юни) пиарът на „Монбат“ съобщи, че Пламен Бобоков е бил задържан с прокурорско нареждане, въпреки че е внесъл паричната гаранция. Днес спецпрокуратурата заяви, че той е бил длъжен да внесе гаранцията до 14 юни включително, но по сметката ѝ не е постъпила сума и не е бил представен в срок платежен документ. Същевременно обаче на 15 юни адвокатът му Ина Лулчева е уведомила спецпрокуратурата, че обжалва наложената гаранцията и предстои произнасяне. Съдът обаче е оставил без разглеждане жалбата с мотив за пропуснат срок, за което защитата научава по неофициален път на 17 юни и в същия ден Бобоков превежда по сметката на спецпрокуратурата 1 млн. лева с две платежни нареждания. Тази вечер съдът прие, че гаранцията на Бобоков вече е внесена и той следва да излезе от ареста.

Пламен Узунов е на разпит

Прокуратурата посочва, че в рамките на разследването за необработените промишлени отпадъци са били иззети телефони и таблети на обвиняемите, на които е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза. Спецпрокуратурата заявява, без да посочва имена, че в ползваните от Пламен Бобоков телефон и таблет са намерени звуков, текстови и снимков материал, от който се вижда, че той е комуникирал с „лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност“.

„Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У. (Пламен Узунов – б.р.), както и с действащ магистрат – Н.Н. (Николай Николов – б.р.), кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе“, се казва в съобщението. Разпространените скрийншотове са именно от комуникация с тях.

Днес прокурори са извършили претърсвания и изземвания и лични обиски на Пламен Узунов и Николай Николов. Изземват се веществени доказателства и предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу двамата.

Пламен Узунов вече е призован за разпит и дава обяснения пред разследващите, съобщи пред журналисти един от наблюдаващите прокурори по делото за вноса и преработка на отпадъци. Тя увери, че лично е призовала Узунов и той се е отзовал. По думите ѝ в контактите на Бобоков е имало и много други прокурори, включително на високо ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *