ГЕРБ предлага политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), докато действа извънредното положение. Това гласят предложенията за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ в четвъртък

Действащият антикорупционен закон задължава лицата, заемащи висши държавни длъжности, да подават своите декларации до 15 май всяка година. Извънредният закон отменя този срок и въвежда нов – един месец след края на извънредното положение.

Очаква се действието на извънредните мерки в страната да бъде удължено до 13 май. Няма гаранции дали мерките няма да бъдат продължени под някаква форма и след това.

В мотивите към законопроекта няма обяснение какво пречи на политиците на висока позиция в държавата да си попълнят декларацията за 2019 година, докато си стоят по къщите.

Преди да бъде избран шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обеща институцията да прави редовен мониторинг на законодателството, което създава предпоставки за корупция.

„Първостепенната задача“, която Цацаров си постави преди да стане шеф на КПКОНПИ, бе да издаде нови указания за попълване на имуществените декларации, за да се избегнат сегашните масови обърквания. Той настоя за промени и в електронна форма на декларацията.

ГЕРБ и извънредното положение му дават повече време да свърши тази работа.

В края на миналата година Цацаров обеща да си направи граждански съвет, но четири месеца по-късно няма признаци, че това ще се случи.

И докато депутатите от ГЕРБ отлагат подаването на собствените си имуществени декларация, те предлагат и премахването на съдебната ваканция през тази година.

1 коментар

  1. ЗАЩО БОКО НИ „СЧУПИ“ ИКОНОМИКАТА…!!!
    .
    По информация от имитатора на „Годжи“… За 20 дни от въвеждането на карантината, от „американския грип“ са починали 10 души…
    .
    Имам и три въпроса за по 100 000 лева…:
    1. Абе, кога Боко ще върне онези 1,5 милиарда, които ОТКРАДНА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА…?
    2. Защо съдийте и депутатите не работят, като продавачките в хранителните магазини… и полицаите по пътищата…???
    3 К,во праим, ако грамне бомба и Боко избяга, както обеща…??? Съда разпръснат, парламентъ разгонен…
    .
    „За да се обяви национална грипна епидемия, трябват… 20 болни на 1000 души и поне 90% от областите да са обявили епидемия…“
    (д-р Ангел Кунчев.)
    .
    Следователно:
    – НЯМА НИТО ЕДНО СЕРИОЗНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че в България има ЕПИДЕМИЯ от корона вирус…, та да се обяви ИЗВЪНРЕДНО ЗДРАВНО ПОЛОЖЕНИЕ… Има само инцидентни заразявания…!
    – Изолацията на учениците и незаетите в МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО, както и МАСОВИТЕ дезинфекции са правилна ПРЕДПАЗНА МЯРКА, срещу всички видове грип и… „болестите на мръсните ръце“…
    .
    – Защо обаче БЕЗПРИЧИННО Е СПРЯНО МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО…??? ПРЕМИЕРА ЯВНО „ПРЕИГРАВА“…!!!
    .
    Как ни МАМЯТ ли…:
    – Епидемия няма, но е смокиново листо, за извънредно положение…
    – Извънредното положение е смокиново листо за безпричинно спиране на икономиката…
    – Спирането на икономиката е СМОКИНОВО ЛИСТО за тегленето на 10 и харченето общо на 14,5 милиарда…, БЕЗ ОБОСНОВКА, БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ РАЗЧЕТИ, БЕЗ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ…!!!
    .
    Извода е ясен…:
    – Незабавна оставка НА ТОЗИ който, за да запази властта си, с оправданието „корона“, разгони другите две власти и въведе Диктатура, с което безпричиннои ЕДНОЛИЧНО „СЧУПИ“ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА…, вкара я в МИЛИАРДНИ загуби…, ХОРАТА превъръща в умиращ от глад народ от длъжници…, и иска безпричинно, но „ударно“, да похарчи 14,5 милиарда…!!!
    .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *