Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и депутатът от партията Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента. До изследването на всички депутати се стигна, след като първо народният представител от ДПС Хасан Адемов даде положителна проба.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си.

Двете няма да участват в предстоящите заседания както на парламентарните комисии, така и в пленарните заседания. За петък са насрочени заседания на бюджетната комисия, както и на тази по правни въпроси. Очаква се след тях депутатите да се съберат и на извънредно пленарно заседание, за да приемат на първо четене промените в държавния бюджет и удължаването на извънредното положение до 13 май.

„Събота е време за предложения между първо и второ четене на законопроектите, в неделя комисиите ще работят и в понеделник ще е второто четене в пленарната зала“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му гласуванията в пленарната зала ще бъдат на групи, за да няма толкова много хора в залата, които да създават опасна обстановка. Така се разбра, че депутатите са се отказали от по-крайните си идеи за промяна на работата на парламента.

По-рано бе съобщено, че случаите на Covid-19 у нас в четвъртък вече са 457. Броят на починалите е 10. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25 души.

Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.

179 са хората с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

Към 2 април 258 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 199 на жени.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Много тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб, каза ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния оперативен щаб. Той призова лекарите да спазват всички предпазни мерки и задължително да бъдат поне с маска и ръкавици.

Всеки един пациент трябва да се смята за потенциално заразен, каза шефът на Националния оперативен щаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *