До мярката се стигна след ръст на заразените и усилен трафик от столицата към провинцията

София се затваря за влизане и излизане на автомобили до второ нареждане. Мярката влиза в сила  в полунощ срещу петък, 17 април. Изключение ще има за товарни коли, които удостоверят с документи нуждата от транспорт, превози на болни хора, служебни коли за превоз на работници, автомобили на ЧЕЗ и други фирми от инфраструктурата.

От 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 вечерта ще могат да влизат и излизат хора, които пътуват заради местоработата. Ако се движат с лично превозно средство, трябва да представят декларация, в която да впишат местоработата си и телефонен номер на работодателя. Автобусите от обществения транспорт от и за столицата престават да се движат. Придвижването в рамките на града не се забранява.

Новините бяха съобщени на извънреден брифинг в Министерски съвет в 23 часа. На него присъстваха шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и на здравеопазването Кирил Ананиев.

До мярката се стигна след засиления трафик от София към провинцията. Парадоксът е, че ще има засилен трафик от София към страната, го знаеха и в самия оперативен щаб. Ген.Мутафчийски на няколко пъти предупреди през последните 10 дни да не се правят резервации в хотели и къщи за гости. Борисов в четвъртък го удари на молба към населението, въпреки че самият той не се спря да обикаля страната в последните дни, съпровождан от министри, охрана и журналисти. Така или иначе в четвъртък вечерта София беше видимо празна, а през деня на изходите за магистралите се извиха километрични опашки.

В столицата има най-много заразени с коронавирус, което предполага, че болестта ще се разнесе на други места из страната. Според данните на здравното министерство, съобщени в 17 часа в четвъртък, в София носители са 486 лица. Общо за страната случаите са 800, като последното съобщение бе за 48 нови случая, които са ръст от 6,5% спрямо предишния ден. На брифинга Мутафчийски заяви: „Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много новите случаи, то вече те пак са близо 40. Тези два дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *