Тържественото богослужение ще започне пред катедралния храм „Свети Александър Невски“

Патриарх Неофит ще води тържествената Света литургия за Възкресение Христово /Пасха/, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Празничното богослужение ще започне в 23.25 часа пред храма, като в него ще вземат участие и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим, предава БТА. Светият синод реши литургията да започне навън, като мярка срещу епидемията, защото в първи половин час се събират най-много хора.

От официалната страница на Българската православна църква- Българска патриаршия /БПЦ-БП/ във Фейсбук ще бъде излъчено на живо богослужението за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски. Литургията ще бъде предавана пряко и от Българската национална телевизия и вярващите ще могат да посрещнат Христовото Възкресение от своите домове.

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, а средствата от полета се даряват от БПЦ за борбата срещу коронавируса. Но на богослужението пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде изнесен Благодатният огън, който е запазен от миналата година.

Пред храма ще бъде изграден специален подиум, на който ще бъде патриарх Неофит.

Точно в полунощ Негово светейшество ще поздрави с „Христос воскресе“, ще прозвучат Евангелието, тропарът за Възкресение, и възгласите „Христос воскресе – Воистину воскресе!“, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата „Св. Александър Невски“. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *