Доналд Тръмп иска да изясни „странните“ обстоятелства около възникването на заразата

САЩ са започнали разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Covid-19 и целят да установяват произхода на новия коронавирус, съобщи на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Изявлението е в духа на конфронтацията с Китай в изказванията на президента през последните седмици с цел да хвърли вината за случващото се върху властите в Пекин, които пък признаха, че са обявили силно подценени официални данни за броя на заразените и починалите.

„Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило“, каза Тръмп. „Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това“, подчерта президентът.

Тръмп каза, че ще се запознае с медийните съобщения, че американските власти са отпуснали преди няколко години грант на лаборатория в китайския град Ухан и ще го отмени, ако тези средства продължават да постъпват в Китай.

Президентът беше помолен да коментира информация в медиите, че националният институт по здравеопазване на САЩ през 2015 г. е отпуснал на китайска лаборатория грант от 3.7 милиона долара. Тръмп каза, че е чувал за това, че администрацията на президента Обама е отпуснала такъв грант.

Американският държавен глава изрази съмнения и за действителния брой смъртни случаи в Китай, който вчера беше ревизиран от властите в Пекин. Тръмп каза, че в Китай трябва да са починали много повече хора, отколкото в САЩ, които в момента са епицентър на глобалната пандемия и съобщават за най-голям брой свързани с вируса смъртни случаи в света.

Най-много трябва да са в Китай, това е огромна държава. Тя премина през ужасен проблем с това, при тях трябва да има най-много (смъртни случаи), каза Тръмп пред журналисти.

Китай съобщи, че починалите са 4632, докато починалите в САЩ вчера достигнаха 35 400, по оценки на Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *