Лекарството срещу малария не действа при COVID-19, обявиха учени от САЩ

Изследване в Китай показва, че медиците значително подценяват общата способност на вируса на COVID-19 да мутира, както и че негови разновидности са засегнали различни части на света. Това от своя страна пък води до трудности при намирането на цялостно лечение.Това са изводи от изследване,  проведено от професор Ли Ланджуан и негови колеги от университет в Ханчжоу, Китай и публикувано на уебсайта medRxiv.org, предава БГНЕС.

Екипът на Ли анализира проби от 11 случайно избрани пациенти с коронавирус от Ханчжоу, където има 1264 съобщени случая и след това тества колко ефективно могат да заразят и убият клетките. Открити са над 30 различни мутации, от които 19 преди това са били неразкрити.

„Sars-CoV-2 е придобил мутации, способни да променят съществено своята патогенност“, пише Ли в статията. Екипът откри, че някои от мутациите могат да доведат до функционални промени в протеина, който използва, за да се прикрепи към човешките клетки, съобщава South China Morning Post .

Инфектираните от екипа на Ли клетки с COVID-19 щамове, носещи различни мутации, от които най-агресивните щамове са били генерирани 270 пъти повече вирусен товар от най-слабите щамове. Агресивните щамове убиват човешките клетки най-бързо.

Резултатите показват, че „истинското разнообразие на вирусни щамове все още е до голяма степен недооценено“, пише Ли. Проучването може да има бъдещи последици за лечението на коронавирус, тъй като са открити няколко различни щама по целия свят.

Съединените щати, където има най-голям брой жертви – 42 897 при 799 515 случая на заразени – са поразени от различни мутации. Ню Йорк, който сам по себе си има най-лоша смъртност в САЩ, и източното крайбрежие показват щам на коронавирус, подобен на този, открит в Европа, докато западните щати показват сходства със щамовете, открити в Китай.

– Лекарството против малария хидроксихлорохин не е ефективно срещу коронавируса, обявиха американски учени, цитирани от местните медии. Те опровергават твърденията на президента Доналд Тръмп, че това е успешната терапия срещу заразата. Заключението си експертите правят на базата на наблюденията върху медицинските картони на 368 пациенти, заразени с COVID-19 и лекувани в лечебни заведения към Министерството по въпросите на ветераните в САЩ. 28% от лекуваните с хидроксихлорохин са починали. Фатален изход са имали и 22% от случаите, в които освен това лекарство е даван и азитромицин – друг препарат, който Тръмп обяви, че успешно се справя с коронавируса. 11% е смъртността при болните, на които не е предписан антималарийният препарат хидроксихлорохин. Проучването е платено от Националния институт по здравеопазване в САЩ и от Университета в щата Вирджиния. Експертите, участвали в него, са избрани от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Изводите на учените не са потвърдени от независими експерти и затова не са публикувани в специализирани медицински издания, а само в сайт, използван от научната общност. Това е най-голямото проучване в САЩ върху ефекта на хидроксихлорохин при заразени с COVID-19 пациенти. Учените смятат, че са необходими още изследвания на ефективността на антималарийните препарати при пациенти с коронавирус.

Институтът „Паул Ерлих” даде  за първи път одобрение за клиничното тестване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия, съобщава „Шпигел”. Препаратът трябва да се тества на здрави доброволци. Както бе обявено от Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарства, базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци. Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината.

Според института „Паул Ерлих”, първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години. В следваща фаза се планира да се даде ваксината на около 500 души, които принадлежат към рисковата група в случай на болест Covid-19: хора на възраст над 55 години, някои от които също имат предишни заболявания.

Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу Sars-CoV-2. Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана в експерименти върху мишки. При експериментите с животни учените разбират каква доза е вероятно необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти. На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което сега започва.

От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да има сигурност коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започнете по-голямо, последващо клинично изследване. Шефът на Biontech Угур Сахин очаква първите резултати от проучването в края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *