Директорката на Европейската централна банка Кристин Лагард се чувствала сигурна, защото имало българска БЦЖ ваксина. Това разкри премиерът Бойко Борисов, че му е споделила самата тя. Борисов бе в националния център за заразни и паразитни болести, а с него бяха финансовият мнистър Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

По думите на Борисов при лош сценарий, ако се наложило преимунизация, с капацитета, който сме имали в момента, нямало да може бързо да си свърши работата, за това било по-добре да се направи тази инвестиция и да сме си утроили капацитета.

Пред премиера бяха представени и няколко проекта на Центъра по заразни и паразитни болести. От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние и работят по проект за изработване на нов вариант на БЦЖ ваксината.

Премиерът коментира, че е дал задача на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да се намерят най-добрите коне по втория проект на центъра – изработване на серум от конете.

„На Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки“, обяви Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *