Гърция иска „безопасен коридор“ за пътуване между държави, които успешно се справят с коронавируса

Русия отчита рекорден ръст от 11 231 новозаразени с коронавирус в последното денонощие и общият брой на заболелите в цялата страна вече е 177 160, сочат официалните данни. Това поставя Русия на пето място сред най-засегнатите от заразата държави, като изпреварва Франция и Германия, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. Жертвите на COVID-19 в страната са 1625, а излекуваните – 23 803.

От регистрираните в последното денонощие нови случаи повече от половината са в Москва – над 6700. Кметът на руската столица Сергей Собянин обясни това с големия брой тестове, които вече се правят. Според властите в страната са направени над 4,8 млн. теста за коронавирус. В интервю за руската държавна телевизия, цитирано от БНР,  градоначалникът изрази опасения, че реалният брой на заразените с коронавируса в Москва е много по-голям от официално представените данни. Статистиката сочи, че положителните проби са 92 600, а според Собянин те са около 300 000 или между 2% и 2,5% от населението на столицата. И въпреки това кметът получи одобрението на президента Владимир Путин от 12 май да започне поетапно разхлабване на ограниченията в Москва. Първо ще заработят големите промишлени предприятия и строителният сектор. От вторник става задължително носенето на маски и ръкавици в градския транспорт. Глобата за нарушителите е 4000 рубли.

До края на май остават затворени търговските центрове, фризьорските салони и фитнес залите. „Временните ограничения за функционирането на търговията, общественото хранене, услугите, културата, образованието, спорта и други непроизводствени сектори, както и режимът на самоизолация на гражданите ще бъдат удължени до 31 май 2020 г.“, написа в блога си кметът Собянин.

Руското правителство също е сериозно засегнато от коронавируса –  засега заразени са премиерът Михаил Мишустин, двама министри и един заместник-министър.

Руският президент Владимир Путин подписа указ за предоставянето на допълнителни застрахователни гаранции за медицинските работници, които се борят с коронавируса. В случай на смърт на медицински служител, еднократно плащане ще възлиза на 2,7 милиона рубли (около 33 600 евро). Ще бъдат предоставени допълнителни застрахователни гаранции за лекари, медицински сестри, шофьори на линейка, които директно са работили с пациенти, които са с потвърден коронавирус, както и за пациенти със съмнение за COVID-19. През април бяха отпуснати и специални премии за лекарите, работещи на първа линия. За лекарите, които работят директно с пациенти с коронавирусна инфекция, тази премия е 80 хиляди рубли на месец (около 1000 евро). Лекарите в бърза помощ, фелдшерите и медицинските сестри получават премии от 50 хиляди рубли на месец (620 евро), а младшия персонал –  25 хиляди рубли на месец (310 евро).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *