Борисов спеши финансовия министър да се обяснява пред медиите

С Горанов имахме чести контакти и той знаеше какво става. Затова нека си подаде оставката. Подавам сигнал срещу него. Думите са на бизнесмена Васил Божков, който тази сутрин даде интервю за БиТиВи от Дубай. В него собственикът на „Левски“, който в момента се издирва от българската прокуратура, обвини управлението на Бойко Борисов в разграбване на държавата и изнудване на бизнеса. Обясни обаче, че финансовият министър Владислав Горанов много добре е знаел какво се случва с бизнеса на Божков, свързан с националната лотария. Каза, че се е чувал често с него и го ползвал като консултант. В същото време държавата от няколко месеца обвинява Божков, че не е плащал данъци в пълен размер, свързани с хазартния си бизнес.

Какво каза още Васил Божков:

„Общото между мутрите през 90-те и сега е Борисов – имаше го тогава, има го и сега. А знаете ли кое е различното? – Пеевски. Него тогава го нямаше, днес го има“.

„ Пеевски назначи Гешев за главен прокурор“.

„Бойко Борисов унищожи ФК „Левски. Той никога за нищо не е давал собствени пари. Сега пак ли ще намери някой да плаща дългове и после да му разграби бизнеса?“.

„Готов съм да дам акциите на ФК „Левски“ на всеки, за да бъде клуба спасен. Бих ги подарил на феновете“.

„Прокуратурата не ме е търсила. Всеки може да се свърже с мен, вдигам си телефона. Не разбирам защо досега никой от прокуратурата не е направил опит да се свърже с мен.“

Думите на бизнесмена, очаквано, предизвикаха бързата реакция първо на премиера Бойко Борисов, после и на министър Горанов.

Финансовият министър се е виждал многократно с Божков като представител на едни от най-големите хазартни оператори у нас, но не е знаел, че бизнесменът не плаща на държавата стотици милиони левове от данъци и такси.  Това излезе от обясненията на Бойко Борисов и  Владислав Горанов.

Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни, разпореди Борисов в отговор на въпрос от в. „Сега“.

Горанов бързо изпълни нареждането на Борисов и даде извънреден брифинг в парламента.  Той не отрече, че се е срещал с Божков, но обясни, че няма вина, че бизнесменът не си плаща данъците и таксите. От обясненията излезе още, че всичките му разговори с Божков са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България.

Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта, в резултат на което се дължат 700 млн. лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил такава консултация от мен да не плаща данъци, нека го докаже, и тогава аз ще си понеса своята отговорност, не само политическа, посочи в своя защита Горанов.

По думите му в случая става въпрос за поредния богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези.

На журналистически въпрос, дали е човек на Делян Пеевски в правителството, Горанов отговори, че това не е вярно и поиска да бъдат посочени негови действия като министър в угода на Пеевски.

Бойко Борисов от своя страна отказа да коментира дали ще поиска оставката на Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *