Разтопен асфалт полепна по гумите на десетки автомобили в столичния квартал „Сухата река“. Наложи се дори градският транспорт да бъде спрян заради „течните“ улици в квартала. Проблемът е в размекнал се битум. С него са запълвани фуги през есента. Заради високите температури обаче той се е разтопил.

Основни улици в район „Подуяне“ се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване, информира във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка. Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта.

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район „Подуяне“. След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка. Затова в момента се почистват целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите фирми.

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури, обясни Фандъкова.

Кметът съобщава, че на фирмата „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени.

„Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, обяви столичният градоначалник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *