Бившият главен прокурор Никола Филчев влезе в новосъздадения експертен съвет към настоящия началник на държавното обвинение Иван Гешев. От съобщението на прокуратурата се разбира, че съветът ще помага на Гешев да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи. Това е основното конституционно правомощие на главния прокурор.

Съветът се състои от юристи с огромен опит. В неговия състав е и последният главен прокурор преди демократичните промени – Васил Мръчков. През последните 30 години Мръчков помагал в експертно качество на правната комисия в Народното събрание.

Мандатът на Никола Филчев в прокуратурата приключи в началото на 2006 година. Три години по-късно България бе осъдена пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Колеви срещу България“.

Съдът в Страсбург призна очевидното, че главният прокурор в България е недосегаем и няма кой да го разследва при съмнения за извършено престъпление. Повод за присъдата на магистратите в Страсбург стана делото за убийството на върховния прокурор Николай Колев.

Вече 11 години България отказва да изпълни присъдата на съда в Страсбург и да премахне недосегаемостта на главния прокурор. Изводите на съда в Страсбург се отричат от сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Никола Филчев бе един от най-ярките публични лобисти избора на Гешев за главен прокурор. Другият активист за назначаването на Гешев, който влиза в съвета, е бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров.

В експертния съвет ще влезе и бившият заместник-главен прокурор Валери Първанов, който заемаше тази позиция по времето на Борис Велчев и Славка Славова. Другият дългогодишен висш прокурор е Славка Славова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *