Васил Божков за пореден път обвини премиера Борисов, че от 10 години прехвърля собствеността на Левски тайно и задкулисно.

„Ако се погледнат джирата на акциите, ще стане ясно, че г-н Борисов от 10 години прехвърля собствеността на „Левски“ тайно и задкулисно. Сега му дадохме шанс да го направи явно и прозрачно“. Това написа на страницата си във Фейсбук бизнесменът Васил Божков.

Преди три дни близкият до Божков бизнесмен и фактически собственик на акциите на „Левски“ Георги Попов ги джироса на премиера Бойко Борисов. От своя страна премиерът отказа да ги приеме и в момента те са в касата на стадион „Георги Аспарухов“. Сблъсъкът между Борисов и Божков повдига и един сериозен проблем – на кого да вярват хората? Бизнесменът твърди, че думите му са на човек, който от десетилетия е вътре в политическата кухня.

От „Нове холдинг“ съобщиха, че мотивът Бойко Борисов да получи акциите е, че той е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите, затова бъдещeто на клуба трябва да е в негови ръце.

„Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, казват в писмото настоящият собственик на мажоритарния пакет акции Георги Попов и Васил Божков  и добавят, че  като бивши мажоритарни акционери, не веднъж са заявявали, че единственото, което искат възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за клуба е била тяхна и след инвестирани над 24 милиона лева в рамките на една година, клубът се е стабилизирал и изправил на крака. Припомнят още, че и дългове в размер на над 32 млн. лв. са били поетапно погасявани и е изготвен успешен бизнес модел.

В момента клубът е в изключително тежко финансово състояние, а Васил Божков и Георги Попов се намират в Обединените арабски емирства. Българската държава е поискала екстрадицията на Божков във връзка с 11-те обвинения срещу него. В позицията на „Нове холдинг“ се посочва, че състоянието на футболния клуб е породено от „умишлено и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му“.

Скандалът не е само около собствеността на Левски, а и върху хазартния бизнес на Божков. Бизнесменът обяви в петък, че нито той, нито хазартните му компании дължат стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. В поредна публикация във Фейсбук, Божков отговори на съобщение на финансовото министерство и позицията на министър Владислав Горанов, че има 700 млн. лв. задължения към хазната.  Според хазартния бос, срещу който са повдигнати 11 обвинения, „някой“ не прави разлика между данъци и такси.

„Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за такси. Таксите се определят от съответния административен орган – в случая от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Таксите (за разлика от данъците!) са с възмезден характер и се плащат СРЕЩУ предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони данъци е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е плащано?„, коментира Божков във фейсбук страница, за която се предполага, че се поддържа от „Нове холдинг“.

На същата страница бе публикувана и кореспонденцията, за която бизнесменът твърди, че е между него и Владислав Горанов.

Борисов днес наруши мълчанието и отговори по темата „Левски“, че акциите на отбора не са негови, а феновете да питат Божков какво ще стане с клуба, защото той не е приемал ценните книжа.

„На сила може да вземеш, не може да дадеш. Това е подигравка, ясна е целта. Не са на мое име, нито знам кой какво подписва, нито съм дал съгласие, нито съм бил информиран. То е направено умишлено, за да не стане. Затова феновете и „Левски” да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра, утре всяка фирма в ликвидация, може да ми джироса акциите. Няма да се хвана на въпросите на Божков. Акциите не са в мен, те са в Сашо Диков. Не искам да се упражнявате на мой гръб. Нямам отношение към това. Няма полезен ход в момента. Подиграха се с „Левски“. Ако искат да ги прехвърлят тези акции на който искат. Аз няма да участвам в това. Не искам да се замесвам с тази тема​”, каза Борисов.

„Извинявайте, ама вие утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата! Как така без да ме питате ?!“, ядоса се Борисов на репортерката на бТВ която репликира, че явно законът го позволява. „На мен законът ми позволява да кажа, че вие сте просто едни негодници и не искам дори да чувам за вас!“, каза още премиерът.

В петък десетки легенди на „Левски“, сред които Наско Сираков, Борислав Михайлов и Кирил Ивков, призоваха Васил Божков да им предаде акциите на „синия“ тим.

„Ние  също сме антики като вашите любими, скъпоценни предмети от колекцията Ви и носим историята в нас, но за разлика от тях ние имаме чувства и емоции. Те ни държат живи и ни дават сили да вярваме в доброто, а то е само едно: Да върнете акциите на любимия ни „син“ отбор в нашите сигурни ръце. Това е гарант за вечното съществуване на славния „Левски“, посочват те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *