Джиросването на акциите на „Левски“ от формалния собственик Георги Попов на Бойко Борисов е невалидно и промяна в собствеността на клуба няма, Това обяви професорът по търговско право Огнян Герджиков.

Няколко дни по-рано пред „Дневник“, а след това и в интервюта пред други медии, Герджиков обяви, че премиерът е собственик, но направи уточнение, че не е виждал джирата. Според него единственото, заради което сделката е невалидна е, защото „акциите и временните удостоверения се джиросват на гърба“. До момента пликът с акциите на клуба, който беше занесен в Министерския съвет, а след това и в офисите на „Левски“ от телевизионния водещ Сашо Диков, не е бил показван публично от двете страни.

„Когато завършвах един стар юрист ми каза: „Добрият юрист не трябва да вярва на ушите си, той трябва да вярва на очите си“. Аз преди няколко дни не го послушах, зададоха ми въпрос за джиросването на акциите и кой е собственик. Казах, че джирото е едностранна сделка, от него задължения за джиратаря няма никакви и той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите“.

„Вчера (в събота) видях т.нар. джиро и се плеснах по челото какви мнения давам. Това, което беше показано не е никакво джиро, младите хора биха му казали пунта мара. Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването. Това е единен документ, не могат да бъдат два, за да се проследи непрекъснатият път на джирата“, обясни Герджиков в „Тази неделя“ по Би Ти Ви.

Сагата с акциите на „Левски“ се разви в сряда, когато те бяха изпратени от Васил Божков и формалния собственик Георги Попов на министър-председателя. Борисов отказа да ги приеме, а три дни по-късно обяви, че „казус няма“ и не иска да бъде замесван.

Герджиков уточни, че не е виждал документите и няма как да проследи пълния път на джирата. „Георги Попов е категоричният собственик на „Левски“, ако той следва от логичния път на джирата. Аз не мога да съм сигурен, защото това се е сменяло много пъти“.

Според бившия служебен-министър с отделни документи, както е направено джиросването Георги Попов може да направи такива по отношения на Владимир Путин или Доналд Тръмп.

„Всъщност това не е нищо. Следва, че това е един удар във въздуха, нищо не е станало. Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса. Ако това е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава една седмица. Мисля си обаче, че е направено от недостатъчно знание“, добави Герджиков.

Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е противоконституционно и ще доведе до последствия за държавата.

„Истината е, че държавата носи последствия за тези действия. Нека действително да бъдем правова държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *