От повече от 70 дена, десет седмици, Националният оперативен щаб информира обществеността. Винаги посланията ни са били на базата на научен анализ, на информация и консултации с колеги от чужбина. Целта ни е да направим така, че при нас нещата да са по-леки, в сравнение със случилото се в други държави в Европа, които са били и наш пример, и са с по-голям ресурс. Не сме плашили. казвали сме истината според анализа и информацията. Цифрите говорят, че заболелите и починалите са по-малко. Някой ще каже, че не правим изследвания – правим достатъчно на база ресурса ни.”

Така започва проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център за заразни и паразитни болести, редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Той обясни, че заема позиция като най-възрастния член на Оперативния щаб, като човек с опит с  подобни епидемиологични ситуации през годините, като взривовете от бруцелоза в Южна България, антракса по морето, „заплахата от ебола, която не беше нищо в сравнение с коронавируса”.

„Излизат мнения” – продължи проф. Кантаржидев, „че в качеството си на специалисти сме се опитвали да насаждаме страх в обществото и плашейки политиците сме им влияели да взимат панически решения.”

И за да защити Щаба от нападките, проф. Кантарджиев обясни свършеното през последните 10 седмици: още от януари месец, когато са разбрали за ситуацията в Китай, са започнали подготовка според възможностите и квалификацията.

Благодарение на това днес няма екип на Бърза помощ без обучен медицински персонал. Няма болница, в която да не се знаят правилата. Има запас от лекарства и обучени медици.

„Това, което направихме, е благодарение на политическото разбиране, че трябва действията да се предприемат навреме. И  нито мерките бяха драконовски, нито имаше въведен полицейски час и задължителни декларации за излизане от вкъщи…”, обърна внимание проф. Кантарджиев, след което представи данните у нас с Covid-19 за последните 24 часа:

Новооткритите случаи на коронавирусна инфекция са 37 души. С тях общият брой на заразилите се с Covid-19 стават 2175 души.

Направените PCR теста за денонощието са 1161, като вече седмично двама българи от 1000 се изследват, посочи проф. Кантарджиев.

Той добави: „Преди 11 седмица имахме една лаборатория, а днес техният брой е 25, като повечето областни и университетски болници са открили такива центрове за изследвания с PCR тестове.”

Общо извършените тестове са 64480 броя, като вече на сайта на Министерството на здравеопазването има единен информационен портал с актуализирани данни за тестовете. Правят се над 9211 теста на един милион население.

От новооткритите 37 нови случая, в болница са настанени 10 души. Останалите 27 са на домашно лечение, което проф. Кантарджиев подробно обясни какво представлява то: болният е под постоянен контрол и на личния лекар, и на болницата, която го е отпратила да се лекува при домашни условия, като 28 дена е под карантина и след това се следят отрицателните му проби да не отделя вируси.

Данните у нас показват, че около 25% от заразените имат нужда от болнично лечение.

Проф. Кантарджиев обясни по-лекото протичане на болестта с констатацията, до която са достигнали немски изследователи, анализирали заболяването в Германия. Там е регистрирано, че ако заразилият се е спазвал мерките на изолация, по-леко прекарва болестта, в сравнение с онзи, който се е заразил в тълпата и е бил под въздействието на по-голямо количество вируси.

Като цяло най-голяма е заболяемостта в област София – общо 921 случая, следват област Плевен – с 205 случая, област Видин – 179 случая и област Благоевград – със 108 случая. Проф. Кантарджиев посочи, че анализът е представен от аналитичния център на Военномедицинска академия.

В най-засегнатите области има нови случаи и през последното денонощие те са: 23-ма – в София, по двама – в Благоевград, Плевен и Видин. За област Видин проф. Кантарджиев със задоволство коментира ниския брой и припомни при предишни дни случаите със заболели от старческите домове в село Гара Орешец и Кула. Той посочи като положителна стъпка започналите изследвания в старческите и социалните домове в страната, с което, по думите му, навреме ще се ограничи разпространението на заразата.

Онова, което „много плаши” Националният оперативен щаб, е броят на заразените медици. За последното денонощие не бе споменат нов случай на заразен медик с Covid-19, но те продължават да са 11% от всички заразени – или 233-ма души.

За последното денонощие излекуваните са 28 и с тях общият брой на преборилите заболяването става 573 души.

Починалите за последните 24 часа са трима – двама мъже на по 67 години, лекувани в Ямбол, и жена на 76 години, лекувана във Военномедицинска академия в София. Средната възраст на жертвите у нас е 68 години.

Проф. Тодор Кантарджиев цитира изследване на университета в Глазгоу, че жертвите на коронавирусната инфекция са имали немалко години живот – 13 години (мъжете) и 11 години – (жените).

В международен план ситуацията с Covid-19 е: Общият брой на заразените е 4586000 души, като само за последното денонощие са регистрирани 64000 нови случа. В Съединените щати новозаразените са 11700 души, в Русия – 10598 души, в Бразилия – над 5000 души, във Великобритания – 3560 души.

В Белгия, страната, сравнима с България и като население, и като начало на разпространение на заразата, има общо 54644 случая с Covid-19.

„За последното денонощие новозаразените в Белгия са 356 души, а при нас са – 37 души.” И проф. Кантарджиев пак повтори: „Защото със седмици по-рано въведохме мерките и те не бяха драконовски. И над 80%  от българските граждани се отнесоха с разбиране”.

В Швеция, страната, забавила се с въвеждането на мерките, новите случаи за последното денонощие са 625. За сравнение в Дания новоконстатираните са 78 случая. В Турция новозаразените са 1708, като с тях общият брой на разболелите се става 146000, починалите са общо 4055 души, като само за последното денонощие има 48 жертви.

В Румъния общият брой на заразените е 16400, като за последното денонощие новите случаи са 190, в Сърбия са регистрирани 64  нови случая и с тях общият брой става 10000 души. В Гърция за денонощието са регистрирали 40 новозаразени, в Босна и Херцеговина – 18 нови случая, в Северна Македония – „нашата кръв”, както я нарече проф. Кантарджиев, новите случаи са 17, като с тях общият брой заразени става 1740 души.

„Никого не плашим” – пак повтори проф. Кантарджиев и завърши с думите: „Това че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх, не е вярно и мисля, че народът го вижда. Казвали сме само истината. И истината е следната: добрият сценарий е да използваме добрите си резултати и да разхлабваме мерките, но постепенно, винаги с анализ. Казват ни – работили сме безпланово – но ние знаем за предстоящата седмица кои въпроси ще бъдат обсъждани, кои мерки са предложени за разхлабване и в зависимост от променливостта на броя на случаите какви действия ще се предприемат за отпускане на мерките или за неговото забавяне.

Мисля, че Господ ни е свидетел и народът ни е свидетел, че благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност в момента можем да се похвалим с тези резултати. Но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *