От 1 юни България и Гърция ще отворят границите си за свои граждани, които няма да подлежат на карантина при влизане в страната. Същото облекчение ще важи и за България и Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който е провел конферентен разговор с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия по-рано днес. От думите му стана ясно, че е успял да договори условията за пътуване с премиера на Гърция.

Обсъждаха се облекчения на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19. Идеята е граждани на тези държави да пътуват свободно във всяка една от четирите страни, без да се налага двуседмична карантина.

Всички ни поздравиха за борбата с коронавируса, каза пред медиите Борисов.

От 1 юни движението между България и Сърбия и България и Гърция ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина след попълване на двустранни декларации, посочи министър-председателят.

Борисов описа декларациите като „максимално семпли и ще трябва да бъдат попълвани три имена, дали имаш наличие на симптоми на коронавирус и запознат ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна, както и телефон за контакт“.

За Румъния нещата все още остават неясни. Румънското правителство в момента е в оставка. Надяваме се да вземат решение, което е в унисон с решението, които взехме другите три държави, каза още българският премиер.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *