Предводителят на държавното обвинение Иван Гешев направи още една крачка към собственото си абсолютизиране. На 3 юни, със специална заповед, той създаде специално звено във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и го натовари с високоотговорна мисия: да осъществява връзка с представителите на Европейската прокуратура. Тоест – назначи си хора, които да държат на къс повод пратениците на Лаура Кьовеши в България.

За да изглежда всичко като истинско, в официалното съобщение по този повод нещата са формулирани благозвучно: „специализирането (явно на ВКП . бел. авт.) в тази насока има за цел създаване на национално ниво на организация за сътрудничество с Европейската прокуратура. Прокурорите ще осигуряват необходимото съдействие на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им“.

И още – едновременно със създаването на въпросното спецзвено, главният прокурор е сформира и специална работна група, чиято мисия е още по-отговорна: преглед и анализ на действащата нормативна уредба и вътрешните методически и организационни актове в прокуратурата – с оглед съответствието им с европейските  норми, както и осигуряване на необходимата нормативна, методическа и  организационна обезпеченост на взаимодействието между ПРБ и Европейската прокуратура.

Какво ще се случи оттук нататък, не е трудно да прогнозираме: каквото се е случвало и досега – нищо и половина.

Ето защо главният прокурор трябва да издаде втора заповед, с която да забрани на подчинените си от контактното спецзвено да се мяркат пред очите на европейските си колеги, докато те са в България. Най-добре – да излизат в отпуск още преди те да са кацнали на летище София.

Колкото до подчинените му от аналитичната работна група, тяхната е още по-лесна: хвърлят всичко в кошчето за боклук, молят колегите си от Германия, Холандия и Испания (да речем) да им пратят техните правилници и процедури и преписват усърдно в продължение на три-четири месеца. След което премиерът най официално моли Брюксел да престане с раздаването на безвъзмездни пари още от 1 януари 2021 година. С един единствен аргумент: износът на безплатна демокрация е също толкова вреден колкото износът на безплатен комунизъм!

Искаш ли пари – изработи си ги. Защото винаги е било така – никой никога не крал от себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *