Собственикът на архитектурното бюро, проектирало съоръжението на Алепу, заяви категорично, че на брега не може да се говори за природа, тъй като тя е била унищожена.

„Моята мотивация за проекта беше, че природа няма тук, тя беше унищожена от свлачището“, заяви арх. Ангел Захариев пред bTV, който е съпруг на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

От самото начало проектът на Алепу е бил за курортно селище и никой не го е крил, заяви Захариев. Този процес е започнал много отдавна с промяната на статута на земята и включването и в подробния устройствен план.

Конструкцията на плажа е противосвлачищно съоръжение, като такова е било прието от комисията, а неговият вид е бил определен от инвеститора, заяви архитектът.

Преди седмица проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче директорът на ДНСК Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.

Строителството на плажа „Алепу” трябва да се спре, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него обратното решение ще се отрази на доверието на гражданите в държавата и институциите. Дончев заяви, че строежът на „Алепу“ предизвиква съмнения у хората, независимо от становището на институциите.

„За щастие прокуратурата проверява и ако някой е извършил нещо незаконно надявам се да понесе отговорността, но това е глупавото. То е очевидно,че има стълбище,очевидно е че има асансьорна шахта , очевидно е че става дума за стаи. Нелепи са опитите някой да ни убеди,че това е само подпорна стена. Това е грозното“, коментира Томислав Дончев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също критикува строежа. „Трябва да намерим като изпълнителна власт начин да се спре останалото строителство, защото това е подигравка с обществения интерес и със законите също, въпреки че са спазени”, каза депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *