„Росатом“, „Дженерал електрик“ и „Фраматом“ най-вероятно ще строят атомната централа

Три от компаниите от късата листа за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за „АЕЦ „Белене“ – „Росатом“, „Дженерал електрик“ и „Фраматом“, ни информираха, че обединяват усилията си, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в парламента. Това показва, че тези световни лидери в ядрената енергетика вярват в проекта и възможността за реализацията му става все по-реална, допълни Петкова.

Руско-френско-американската комбинация беше обявена още в сряда от премиера Бойко Борисов на извънредния брифинг по повод изтеклите снимки от спалнята му. Един директор на ЦРУ ми каза, че нещата в България ще се оправят, когато у нас стъпят тримата „генерали“, каза Борисов, имайки предвид „Дженерал електрик“, „Дженерал мотърс“ и „Дженерал дайнамикс“. Още в края на миналата година стана ясно, че френската и американската компания не искат да участват самостоятелно в процедурата, а желанието им е да са партньори на избрания за основен стратегически инвеститор в ядрената централа. Освен „Росатом“ реална възможност за такъв имаше само Китайската национална ядрена корпорация, но след сегашното споразумение това вече изглежда почти невъзможно. От „Росатом“ в специално съобщение уточниха, че вече успешно си сътрудничат с „Фраматом“ и „Дженерал електрик“ по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия.

С компанията „Дженерал електрик“ сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет. В рамките на постигнатите споразумения, при условие, че „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, „Дженерал електрик“ ще се смята за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията „Арабела“, и оборудването на машинна зала, а „Фраматом“ – за партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси за българската атомна електроцентрала, твърдят от руската компания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *