Президентът Румен Радев наложи вето на закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет на 11 юни. Той уточни, че не оспорва необходимостта от реформи за подобряване на ефективността на дейността на МВР. Несъгласието на президента е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без да има гаранции за по-голяма сигурност, категоричен е Радев.

С промените в Закона за МВР е предвидено създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. В състава й ще се включат досегашните Спецотряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия“.

Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност, пише в мотивите си Радев. Според него отсъства концепция за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури, предупреждава Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *