Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН. Оправдателни присъди получиха бизнесменът и съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, както и бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. За невинни бяха обявени и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от „Булброкърс“ – инвестиционен посредник по сделката.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата – наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това.

Според прокуратурата те са ощетили държавата чрез продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради едно негово изказване на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Според разследващите с него, както и със съвети той е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Според съдията по делото Вилислава Ангелова обвинението срещу Прокопиев заради изказване в Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС), е несъстоятелно, тъй като тристарнката е орган за „консултации и сътрудничество“. Изрязването на становище в рамките на заседанията му е именно това, а мненията нямат обвързваща сила. По отношение на твърдението за лични срещу между Прокопиев и тогавашния финансов министър Симеон Дянков съдията заяви, че по безспорен начин в хода на делото се установи, че двамата са провеждали лични срещи на точно определени дати, безспорно са присъствали на заседанията на НСТС. Това е регламентирано в правилника на съвета, чиито председател по онова време е Дянков, а Прокопиев пък е председател на едно от основните бизнес организации КРИБ. Съдията обаче добави, че лична среща между двамата „не е противоправно деяние, иначе всички тук извършваме противоправно деяние“.

Гешев: Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим войната

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“, коментира сред решението по делото главния прокурор Иван Гешев. Той направи това през официалния си туитър акаунт, който е активен от петък, 26 юни.

Гешев не веднъж се изказвал остро срещу Прокопиев и е заявявал, че кръгове или медии около него нападт прокуратурата.

Последна дума

Преди да бъде обявена присъдата на шестимата обвиняеми по делото „ЕВН“, бяха изслушани и последните им думи.

Пред съда Иво Прокопиев заяви, че приватизацията на държавния дял в електроразпределителното дружество не само, че не е ощетила държавата с 20 млн. лв., както твърди в обвинението си прокуратурата, но е набавила свеж финансов ресурс за страната във време на тежка икономическа криза.

Прокопиев обяви още, че държавните предприятия, които не са били приватизирани, днес отчитат загуби от милиарди левове. Според него, делото няма нищо общо с приватизацията на акциите в ЕВН, а е продължение на систематичния натиск, оказван върху изданията „Капитал“ и „Дневник“, на които той е съиздател.

„Обвинението е за това че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Затова апелирам към вас да оправдаете мен, защото обвинението към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право“, каза още Прокопиев в последната си дума пред съда.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков обяви, че като принципал на държавните остатъчни дялове в трите електроразпределителни дружества, е изпълнявал правителствено решение за приватизацията им. Посочи, че след продажбата на акциите на ЕВН през 2011 г., по идентична процедура са раздържавени и дяловете в другите две такива компании. Според него пряка отговорност за постигнатата цена и избрания инвестиционен посредник „Булброкърс“ в сделката за акциите в ЕВН носи тогавашният председател на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов.

От САЩ Симеон Дянков също пледира, че е невинен.

Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булброкърс“ също поискаха оправдателни присъди. Рачев добави, че се надява се да прекрати „това безобразие“.

Обвинения за мнение

„Ето това не разбирам. Как може да има обвинение за мнение и разяснение? Не го разбрах нито при повдигането му, нито сега, след 25 заседания по делото, по време на които името ми беше споменато само два пъти“, заяви Прокопиев в обясненията си пред съда преди седмица.

Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в ЕВН, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов.

„Единственото, което очаквам оттук нататък, е справедлива съдебна присъда“, каза Прокопиев.

Прокуратурата поиска, ако подсъдимите по делото ЕВН бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

В последните дни авторитетни международна организация излязоха с остри позиции, изразяваща безпокойството си от възможността Прокопиев да бъде осъден заради изказано мнение и че подобна присъда би навредила на свободата на словото в България. Сред тях са Световната асоциация на издателите, международната Асоциация на европейските журналисти (AEJ), специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир, генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар, Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF) и партньорските му организации, както и Комитетът за защита на журналистите (CPJ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *