За пореден път заседанието на парламента започна със спор за задължителното носене на маски на закрити обществени места. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подкани депутатите да си сложат маските и припомни, че квесторите са осигурили допълнителни бройки за народните представители, ако случайно те са забравили своите.

Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов поиска от Караянчева да предприеме мерки срещу Павел Шопов от „Атака“ и Александър Паунов от БСП, явно демонстриращи нежелание да спазят изискването.

Шефката на парламента отново призова депутатите да се съобразят с наредбата на здравния министър.

„Всички трябва да бъдем с маски, но не считам, че е редно всяка сутрин заседанието да започва с това някой да излиза от тази трибуна и да преброява колегите, които са без маски. За тази работа си има РЗИ, което следи стриктно и създава необходимите актове. Не е ваша работа непрекъснато да съобщавате кой народен представител е без маска“, възпротиви се Георги Свиленски от левицата.

„Освен важността на работата, която вършим тук, важно е и здравето на народните представители и хората, с които те се срещат в избирателните райони. Г-н Паунов и г-н Шопов, моля, сложете си маските“, за трети път призова Цвета Караянчева, заканвайки се да сезира здравните власти.

Паунов не постави своята маска и настоя ръководството на парламента също да бъде глобено, тъй като не е осигурило необходимата дистанция от над метър и половина, съгласно заповедта на здравния министър. Според социалиста законодателният орган дори не спада в категорията на обществените места, тъй като има контролиран режим на достъп до сградата.

„Да дойде РЗИ, да ни глоби, ние ще обжалваме в съда“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *